Áldott állapot és a bőr változásai I. rész

Áldott állapot és a bőr változásai I. rész

A terhesség során sok minden megváltozik a nők szervezetében, így természetesen a bőr, mint az egyik legnagyobb szerv sem marad ugyanolyan. Van, aki kivirágzik az alatt a bizonyos 9 hónap alatt, a bőre kisimul, makulátlan lesz, és vannak akik soha addig nem látott bőrproblémákkal kezdenek el kínlódni.

Cikkünk első részében végigvesszük a kozmetikai problémákat ill. azok megoldását. 

Minden terhest érintő, esztétikai bőrproblémák

 

A terhesség alatt az anyagcsere módosul, a kismama erős hormonális változásokon megy át, amellyel egy időben immunrendszere is szelídebbé válik, hiszen a félig „idegen” magzatot tolerálnia kell. A bőrben ilyenkor jellemzően fokozódik a faggyútermelés és a verejtékezés, viszont az illatmirigyek termelése csökken. Az első furcsa jel lehet a bőr és a nyálkahártya pigmentáció megváltozása. A mellbimbó, és a nemi szervek bőre sötétebb lesz, májfoltok jelenhetnek meg – főleg a napnak kitett területeken- akár maszkszerűen az arcon, az anyajegyek mérete megnő, színük sötétedik, sőt akár új anyajegyek is megjelenhetnek. A köldök vonalában hosszanti irányban szintén jellegzetes pigment-csík, a linea nigra alakul ki, kinél látványosabban, kinél csak egész halványan- bőrtípustól függően.

A pigmentfoltok kialakulását leginkább a megfelelő és folyamatos fényvédelemmel lehet elkerülni. Bármely évszekban az arcra, a dekoltázsra 50SPF+ tartalmű fényvédő alapozót/krémet kell használni, és természetesen kerülni kell a napozást, és a szoláriumot.  Kialakult pigmentfoltok esetében az otthoni célzott ápolás mellett az orvosi/kozmetikai hámlasztást javasoljuk (retinoid, triklorecetsav, alfa- és béta hydroxy savak), illetve célzott tűs mezoterápiás kezeléseket a pigmenttermelés lépéseinek célzott gátlására. A maradvány pigmentációt IPL, azaz villanófény segítségével tudjuk eltüntetni, amely a pigment tartalmú sejteket pusztítja el, majd ezeket a sejteket a fehérvérsejtek lassan eltüntetik.

A kötőszövet felkészül a gyermek érkezésére, lazábbá válik, és a has körfogatának hirtelen megnövekedése miatt akár szakadások is kialakulhatnak, az ún. striák, vagy terhességi csíkok. Ezek egymással párhuzamos, kezdetben vörös, majd fehér, felületes, vonalas, besüppedt hegek, amelyek a bőr bőr feszülési vonalaiban alakulnak ki. Főként a hason de a combokon, fenéken sőt lábszárakon is megjelenhetnek. Kialakulásukban főként genetikai tényezők játszanak szerepet.

A striák kialakulásában nagyon sok szerepe van a genetikai adottságoknak, de a súlykontroll, a bőr masszírozása, hidratálása, speciális krémek használata sokat segít. Ha már kialakultak, akkor a szoptatás után kezelhetőek, célzott mezoterápiás koktélokkal (Organic Silicium 10%, Fibroblast Growth Factor), a kötőszövet regenerációját segítő radiofrekvenciával, és feszesítő (fine thread contouring – FTC) felszívódó szálak segítségével.

Terhesség alatt jellemző a haj fokozott növekedése. Ennek az oka, hogy a hormonális változások miatt a szőrtüszők ún. növekedési fázisa hosszabb lesz az átlagosnál. Ezért a haj gyorsabban nő és erősebb lesz, mint a terhesség előtt. Sajnos a szülés után a növekedési fázis ideje ismét normalizálódik, és a felgyülemlett hajkorona diffúzan megritkul, sokszor ijesztő gyorsasággal, de kopaszodást soha nem okozva. Ehhez hozzájárul, hogy a terhesség, szoptatás alatt a szervezet vas- és egyéb nyomelem készlete kifogy, gyakori a vérszegénység, ami szintén erős hajhullást tud okozni.  Ez a lassú, de folyamatos hajvesztés akár hónapokig is fennállhat, tüneti kezelésekkel stabilizálható, javítható. Amennyiben kóros méreteket ölt, mindenképpen érdemes szakemberrel beszélni és a hajhullás egyéb okait kizárandó kivizsgálást indítani.

A diffúz hajhullás nagyon jól reagál mezoterápiás kezelésekre, illetve a saját vérlemezke (Drakula ) terápiára is, amely egy saját növekedési faktor terápiaként fogható fel. Gyógyszeres kezelésében kiemelt szerepet kap a nyomelemek pótlása, és az aminosavban gazdag táplálék kiegészítők.  Speciális samponok léteznek a vérbőség fokozására, ill. hatóanyagként a növényi ösztrogének és szteroid is erősítik a hajhagymákat.

Érdekes változás a körömlemezeknél is kialakulhat: a körmök gyorsabban nőnek, megvastagodhatnak, a végükön felnyílhatnak, ún. harántbarázdák alakulhatnak ki.

A kötőszövet lazasága, a megnövekedett súly, a mozgásszegény életmód, a fokozott kismedencei nyomás miatt – természetesen az öröklött hajlamtól függően - értágulatok, visszerek alakulnak ki az alsó végtagokon, székrekedés esetén akár aranyeres panaszokkal társulva, főként az utolsó trimeszterben. A hason, mellkason pici vörös pontok, éranyajegyek alakulnak ki spontán, amelyek a terhesség után spontán fel is szívódhatnak.

A nyakon, mell alatt, hajlatokban, sőt akár a mellbimbón apró vírusos szemölcsök, fibromák jelennek meg, akár egyszerre, igen nagy számban. Amennyiben ezeket nem távolítják el, nagyon gyorsan tudnak terjedni és méretük is megnő. A mellbimbón lévő fibromák a szoptatásban tudnak zavarók lenni. Terhesség alatt a 3. hónap után bátran eltávolíthatóak lézerrel, vagy radiofrekvenciás kauterizációval.