Áldott állapot és a bőr változásai II. rész

Áldott állapot és a bőr változásai II. rész

A terhesség során sok minden megváltozik a nők szervezetében, így természetesen a bőr, mint az egyik legnagyobb szerv sem marad ugyanolyan. Van, aki kivirágzik az alatt a bizonyos 9 hónap alatt, a bőre kisimul, makulátlan lesz, és vannak akik soha addig nem látott bőrproblémákkal kezdenek el kínlódni.

Cikkünk második részében azokat a bőrbetegségeket részletezzük, amelyek bőrgyógyászati ellátást, és adott esetben azonnali nőgyógyászati beavatkozást is igényelnek, legfőképp a születendő gyermek érdekében. 

Bőrbetegségek terhességben

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül azokat az állapotokat vesszük végig, amelyek minden esetben bőrgyógyászati ellátást igényelnek, sőt, akár kórházi kezelést is.

Az atópiás bőrű páciensek, ha terhesek lesznek, sokszor nemhogy javulna bőrállapotuk, hanem igen gyakran kifejezetebbé válik, és bőrgyógyászati ellátást igényel. Az ekcéma az esetek 50-65%-ban erősebb lesz, akár alvási nehézséget okozó bőrszárazság és következményes viszketés alakul ki, amely az állandó vakarás miatt felülfertőződik, így ördögi körként erősítve az eredeti tüneteket. Az atópiát kísérő szénanátha, asztma ezzel egyidejűleg romlik. A kezelés során a bőr faggyúrétegének folyamatos pótlása mellett a normál bőrflóra visszaépítése és a bőr kíméletes de hatékony tisztítása szükséges. Kiterjedt tünetek, illetve bakteriális felülfertőződés esetén akár antibiotikus kezelés és helyileg enyhe szteroidos krémek használata is indokolt. Nagyos súlyos esetekben bőrgyógyászati kontroll melletti fényterápia is szóba jön a bőrgyulladás csökkentése céljából.

A viszketés-vakarás következtében a terhesség 4-9. hónapja között viszkető, tömött göbcsék alakulnak ki atópiás alkatú terheseken, főleg a végtagokon. Az ún. prurigo sajnos a szülés után hetekig is fennmarad, majd spontán múlik, sokszor pigmentfolt visszahagyásával. A fenti kezelések mellett szükséges az erős viszketés kivizsgálása, és a terhességi májgyulladás kizárása.

A terhességi epepangás a magzatra igen veszélyes állapot, amely a magzatban felhalmozódó toxikus anyagok miatt akár koraszüléshez is vezethet. Jellemzője a terhesség utolsó 3 hónapjában kialakuló kínzó viszketés, amely intermittálóan, majd főleg az éjszakai órákban jelentkezik, a has bőréről kiindulva, majd a törzset és a végtagokat is érintve. A tünetet erős hányinger is kíséri. A viszketés a szülés után ugyan megszűnik, de a következő terhességekben ismételten jelentkezik. Szoros nőgyógyászati kontroll és akár császármetszés szükséges a szövődmények elkerülése céljából. A tüneteket bőrgyógyászati készítményekkel enyhíteni lehet.

A késői terhességi prurigo, más néven PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy) a 3. trimeszterben alakulhat ki, és szülés után spontán múlik. Ilyenkor a köldököt szabadon hagyva, főként a terhességi striákban alakulnak ki viszkető csalánszerű vörös tünetek. Főként az első terhesek betegsége, ikerterhességben a has erős feszülése miatt gyakoribb. Bár igen kellemetlen, de a terhességre, a magzatra nézve nem veszélyes tünet, amelynek kezelése szintén bőrgyógyász szakorvos feladata.

Az ún. herpes gestationis, a terhesség során kialakuló hólyagos bőrbetegség, amelynek semmi köze nincs a herpes vagy más vírus fertőzéshez. A szervezet saját maga ellen termel ellenanyagokat, amelyek a bőrben lerakódva, viszkető hólyagcsákat, és csalánkiütéseket okoznak. Főleg a hason, a köldök körül jelentkeznek a bőrtünetek, illetve egyes esetekben a végtagokra is terjednek. Főleg a terhesség utolsó harmadában vagy akár közvetlenül a szülés után jelentkezik. Kialakulása hajlamosít koraszülsére, ill. alacsonyabb születési súlyra.

Sajnos a terhesség alatt is kialakulhatnak bőrdagamatok. A melanoma malignum – az egyik legrosszabb kimenetelű bőrdaganat - a terhességben előforduló daganatok 8%-át teszi ki. A rendkívül agresszívan terjedő daganat akár a placentán is átjut, és a magzatot is veszélyezteti, ezért diagnózisa esetén indokolttá válhat akár a terhesség megszakítása is. Bármilyen anyajegy, amely méretét, színét megváltoztatja a terhesség során gyanús lehet, ezért érdemes akár többször is bőrgyógyászati szűrést végeztetni, és a gyanús elváltozásokat sebészi úton eltávolíttatni. Azért csak a sebészi út az egyetlen választható megoldás, mert ebben az esetben lehet korrekt szövettani vizsgálatot végezni, és a kimetszett bőr széleit is megítélni. Sajnos a lézeres, vagy kauteres égetés ezekben az esetekben a szakma szabályai szerint nem megfelelő.

Mikor gondoljuk melanomára? Minden olyan növekvő bőrelváltozás esetén, ahol nem tudjuk egyértelműen kizárni a melanoma lehetőségét, vagy ha régóta meglevő pigmentált anyajegy növekszik, aszimmetrikussá válik, színe megváltozik, kisebesedik, ill. új, növekvő, pigmentált elváltozás jelenik meg.

Terhesség alatt –nem monogám kapcsolat esetén - a szexuális úton terjedő betegségekkel is kell számolni. Sajnos a mai Magyar terhesgondozási rendszer csak az első 3 hónapban szűri a HIV és a szifilisz fertőzést, de a többi nemi úton terjedő kórokozót rutinszerűen nem. Sajnos ezek súlyos szövődményeket, méhen belüli elhalást, koraszülést, vagy akár fejlődési rendellenességeket is tudnak okozni. Sokszor – pl. herpesz, vagy nemi szemölcs – pedig indokai lehetnek császármetszésnek.