Anyajegy? Szemölcs?

Melanoma vagy anyajegy

Anyajegy? Szemölcs?

Melanoma szűrésre mindenképpen érdemes évente elmenni (sőt akár fél évente is), ha a családban, vagy a páciensnél korábban volt már ilyen elváltozás, ha több, mint 100 pigmentált anyajegye van, ha ezek mérete nagyobb, illetve színük, formájuk aszimmetrikus, sőt akkor is, ha gyermekkorban több alkalommal történt napégése, ugyanis ezek azok a rizikó faktorok, amelyek nagy valószínűséggel előrejelzik ennek a bőrtumornak a potenciális megjelenését.

Már meglévő anyajegyeink esetében a változás a legfontosabb figyelmeztető jel. Ez a változás jelentkezhet az anyajegy méretében, színében, formájában, vagy pedig egyéb furcsa panasz megjelenésében, mint pl. viszketés, vagy vérzés.
Mivel a változás dinamikája egy minden nap látott bőrelváltozás esetében nehezen megítélhető, javasolt a gyanúsabb anyajegyeket ún. videodermatoscopos vizsgálattal rögzíttetni, és évente összehasonlíttatni, így a legapróbb változás is rögtön észrevehető.

Bármilyen furcsa, de a korrekt műtéti eltávolítással egy huszárvágással elébe mehetünk a problémának. Ha felmerül egy anyajegyről, hogy nem rendelkezik a legmegnyugtatóbb küllemmel, érdemes IDŐBEN és TELJES EGÉSZÉBEN eltávolíttatni, méghozzá sebészetileg. A szövettani vizsgálat az egyetlen, amely 100%-os biztonsággal meg tudja állapítani, hogy egy elváltozás milyen természetű, és ha az összes sejt el lett távolítva, nem áll fenn a veszélye, hogy bármilyen rosszindulatú folyamat ki tudna alakulni.

Míg a melanoma - jogosan – nagy nyilvánosságot és felhajtást kapott, sajnos nagyon keveset hallunk a krónikus napfényártalom és UV sugárzás által okozott egyéb bőrtumorokról, amelyekkel szintén érdemes foglalkozni. Ezek a rosszindulatú elváltozások régen csak azokat érintették, akik nagyon sok időt töltöttek a napon – pl. tengerészek, illetve az idős, 70 körüli korosztály. Manapság, köszönhetően a megváltozott napozási szokásoknak és a mai napig népszerű szoláriumnak, már a kora 30-as években is megjelenhetnek, komoly problémákat okozva.

A bazálsejtes és a laphámsejtes bőrrák időben felismerve és korrekt módon, sebészileg eltávolítva nem okoz gondot- csak heget a bőrön. Azonban, ha nem kezeljük, komoly károkat tesznek.

A bazálsejtes bőrrák ugyan áttétet nem ad, de korlátlanul terjed a mélybe és a szélei felé, és 5-10 év alatt komoly roncsolást tud okozni. Az idő faktor nem annyira sürgető, mint melanoma esetén, de a türelem itt sem rózsát terem.

Ennek a bőrtumornak a jellegzetessége legtöbbször egy apró, kiemelkedő, fénylő felszínű, erekkel tarkított bőrkinövés, amely nem gyógyul, csak lassan nő. A páciensek gyakran kapcsolják megjelenését valamilyen traumához, de ennek semmi köze hozzá. A tumor a későbbiekben akár sebesedhet, varrasodhat, akár viszkethet. Korai stádiumban fagyasztással, vagy krém formájában alkalmazott citosztatikummal szinte nyom nélkül gyógyítható.

A laphámsejtes bőrrák sajnos jóval agresszívebb természetű, képes a környezetében terjedni, áttétet adni először a nyirokcsomókba, majd a belső szervekbe is. Legtöbbször nem gyógyuló bőrmegvastagodás - sebesedés formájában jelentkezik, amelyen mindig var képződik, de sosem gyógyul meg. Ez is leginkább a napnak kitett területeken jelentkezik, de krónikus sebekben - pl. lábszárfekély – is megjelenhet.

Alapszabály, ha bármilyen, 3 hónapnál régebb óta nem gyógyuló sebet észlelünk magunkon, forduljunk szakemberhez, illetve az idejében elvégzett, korrekt, és szövettani vizsgálattal megerősített sebészi eltávolítás akár életmentő is lehet.