Az a fránya francia

Az a fránya francia

A nemi betegségek egyik legjobb megelőzése, a biztonságos szex egyik formája, az óvszer használat. A helyes óvszer használatról azonban nem mindenkinek van megfelelő elképzelése. Legtöbben az óvszert a nem-kívánt terhesség elkerülésére használják, leginkább hüvelyi szexnél. A nemi betegségekre ha gondolnak is, az orális és anális együttlétet nem tekintik rizikósnak, sőt sokszor a megelőzés egyik alternatívájaként tekintenek rá.  Az anális szex, főként a befogadó fél számára, ma már egyértelműen bizonyítottan a legveszélyesebb formája az együttlétnek, a nemi betegségek megszerzése szempontjából, ami érthető, ha a nyálkahártya sérülés esélyét vesszük.

De mi a helyzet az orális szexnél. Mi terjed, mi nem orálisan? Rossz hírem van – bármelyik nemi betegség. A nemi betegségeket okozó kórokozók kimutathatóak a vérben, ejakulatumban, a méhnyak váladékában és a hüvelyváladékban. A nyálban főként a HIV vírus jelenlétével foglalkoztak legtöbbet. A HIV vírus célpontjai, a későbbiekben a kórokozót hordozó fehérvérsejtek a nyál ún. hypotoniás környezetében  szétesnek, így kevés a célpont, ezen kívül anti-HIV ellenanyagok is kimutathatók, ill. a vírust gátló fehérjék (secretory leukocyte protease inhibitor, SLPI) ami miatt maga a nyál nem játszik szerepet a betegségek terjedésében. A nyál szerepe a többi betegség esetén sem igazolt. Azonban egy száj esetében azonban nem feltétlenül csak a nyálra kell gondolnunk. Az ínybetegségek, a láthatatlan nyálkahártya sérülések, vagy akár egy gyulladásban lévő torokmandula mind fertőzési kapu, amely a szájba bekerülő – ejakulátumban, vagy hüvelyváladékban lévő – kórokozók számára utat nyit a szervezet felé. A szájrapuszi, csók, természetesen nem jelent veszélyt, de egy erélyesebb nyelves-csók már fertőzőforrás lehet, és emiatt a fertőzötteket óva intjük ennek gyakorlásától.

A legjobb fertőzőforrás a garat fertőzés, hiszen az esetek 90%-ában nem okoz problémát a páciensnek, tehát betegségtudatot sem. Amenniyben mégis okoz valamilyen tünetet, az legtöbbször nem jellegzetes, emiatt nem stigmatizál, és nem kényszeríti  a beteget az önmegtartóztatásra, ill. nem figyelmezteti a gyanútlan másik félt a betegsére. A tünetek öszetéveszthetőek bármelyik felső légúti fertőzéssel- torokfájás, torok kaparás, rekedtség, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás. Ezek a tünetek leginább a háziorvoshoz irányítják a fertőzötteket, sokszor nem is kapcsolják össze az aktussal, és emiatt nem adnak elegendő információt az orvosnak sem. Az ilyenkor alkalmazott átlagos antibiotikumok tünetmentesíthetik, elnyomhatják a fertőzést, de csak a legritkább esetben gyógyítják is meg, tehát a beteg továbbra is fertőzőtt marad.    

A nemi betegségek kb. 60%-os eséllyel járnak együtt, ami azt is jelenti, hogy meg tudják könnyíteni egymás terjedését. A szájnyálkahártya egységességének megbomlása akár ötször eséllyel megnövelheti a további betegségek terjedését, pl. a herpeses fertőzés lehet kapuja egy HIV fertőződésnek, vagy egy syphilis fertőzésnek.

Az orális szexet tehát mindenképpen óvszerben szabad csak gyakorolni – bár így is fennáll a veszély egyes betegségek, pl. a HPV terjedésének – alkalmi partneren, vagy a szűrővizsgálatok közös elvégzése után gyakorolni.

Fontos, hogy a rutin nemibeteg szűrés során a garat vizsgálata nem feltétlenül történik meg. A húgycső, vagy a hüvely vizsgálata nem elegendő arra, hogy teljes mértékben kizárjunk egy fertőzést, tehát érdemes a garat és a végbélnyílás szűrővizsgálatát is kérni.  Sokszor előfordult már, hogy a rutin nemi szervi vizsgálat negatív eredményt mutatott, de a torokből elvégzett vizsgálat pozitív volt, ill. adott esetben a gyógyszereken, vagy azok dózisán is változtatni kell akkor, ha garatfertőzés igazolódik.

Aki tehát orális szexet akar gyakorolni, az vagy szerelkezzen fel a megfelelő megelőző eszközökkel, vagy kialakulófélben lévő kapcsolatával együtt ballagjon el egy nemigyógyászhoz szűrésre.