Bőrápolás mesterfokon

Bőrápolás mesterfokon

Bőrápolás mesterfokon

Életmódunkon lehetne a legegyszerűbben változtatni, mégis ez esik a legtöbb ember nehezére. A fogyasztói társadalommal együtt belénk nevelt türelmetlenség azonnali megoldásokat vár el nemcsak a szolgáltató iparban, hanem sajnos az egészségünkkel és a szépségünkkel kapcsolatban is. Nem mindenki veszi észre életmódja és akár csak a bőre állapota közötti összefüggést. A dohányzás, éjszakázás, mértéktelen szoláriumozás, kevés víz fogyasztása, és a gyorséttermi étkezés általi károkat kevés naponta egyszer felvitt krém tudja ellensúlyozni. Ezt nem is várhatjuk el még a legdrágább kozmetikumoktól sem. Így mielőtt teljesen belemerülnénk „szerencsés” bőrű embertársaink irigylésébe, vegyük végig min is lehetne változtatni.

Az arc bőre, főleg a szemhéj bőre az egyik legérzékenyebb a testünkön. Ezzel együtt ez van kitéve a legtöbb fizikális (napfény, szél, hideg) és kémiai behatásnak (krémek, dekor-kozmetikumok). A bőr ugyanolyan szervünk, mint a szívünk, vagy a májunk. Nemcsak védő, melegítő funkciót, hanem igen aktív immunreakciókat is végez, így semmiképpen nem tekinthető passzív „ruházatnak”. Mégis úgy kezeljük, mintha csak egy kis vaxolásra lenne időnként szüksége, mint pl. a cipőnknek. Minden felvitt anyagnak hatása van, jó esetben. Rossz esetben pedig csak mellékhatása.

A bőr tisztítása a mindennapokhoz tartozik, nemcsak az egész napos port ill. elhasznált make-up-ot kell letisztítani, hanem az éjszaka feltett krémet, vagy a párnánkon megülő port, és kórokozókat is. Reggel-este érdemes a bőr tisztítása szappanmentes szerekkel, amelyeket minden esetben szükséges bő vízzel lemosni. Különös gondot fordítsunk az arc azon területeire, ahol a haj ráhullik, ugyanis a hajunkon lévő kórokozók könnyen gyulladást válthatnak ki.

Bőrünk egyik legfontosabb képessége a folyamatos megújulás. A hámsejtek folyamatosan osztódnak, és kompakt szaruréteget képeznek, amely igen ellenálló, rugalmas, hajlékony lágy anyag, és biztosítja a mechanikai vagy fényártalommal ill. a kórokozókkal szembeni védekezést, ill. megakadályozza a hám vízvesztését. A felső, elhalt, szaruréteg óvatos eltávolításával a bőrt simává és puhává tehetjük, sőt a vékonyabb szarurétegen keresztül bármely anyag könnyebben fel tud szívódni, és mélyebben tudja a hatását kifejteni. Bőrünket hetente maximum egyszer radírozzuk, itt is a lehető legkisebb traumára törekedve. Arcbőrre inkább a gyengébb kémiai (gyümölcssavas, AHA), testre erősebb kémiai (urea) vagy mechanikai hámlasztást (testradíros tusfürdők, szivacsok, tengeri só) alkalmazhatunk, közvetlen utána hidratálva a bőrt. Fontos a mértékletesség: a túl gyakori használattal egyrészt pont a bőr durvává válását, ill. egyenetlen pigmentációt, gyulladást tudunk elérni. Hámlasztás után pár napig a fény ill. természetesen a szolárium használata is mellőzendő.

Az elhalt szaruréteg és a lerakódott kosz eltávolítása fontos, és természetesen legelső lépése a bőr helyes ápolásának, de önmagában nem elegendő. Tartósan puha, és kellemes tapintatú bőrt csak folyamatos hidrálással, ill. a lipidréteg helyreállításával lehet elérni.  A bőr szerkezeti épségéhez szükséges, hogy a bőr feszességét adó, rostok közötti alapállomány nagy mennyiségű vizet ill. vízben oldott ásványi anyagokat tartalmazzon. A legújabb készítményekben már ezt a területet célzottan kezelő és a szükséges anyagokat pótló mucopolyszacharidok, hialuronsav van, ill. a legújabb technológiáknak megfelelően kifejlesztett a bőrt „belülről” felépítő szabadalmak. Nappalra könnyű hidratálást biztosító krémeket használjunk, nyugodtan válasszunk színezett krémet, ill. fényvédővel ellátott krémeket is. E fölé jöhet a nappali smink. Normál bőrűeknél elegendő –főleg nyáron – a kőpúder, vagy a könnyű minimális fedést biztosító folyékony alapozó. Sportolás, szaunázás előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket. A sminket szoláriumozás előtt is el kell távolítani.

Az aktív, mozgásgazdag életmód, a megfelelő táplálkozás és emésztés, a káros szenvedélyek kerülése és a megfelelő arcápolás meghozza gyümölcsét, persze hosszútávon. Ha megfelelően élünk a mi bőrünk is lehet makulátlanul szép és egészséges. Higgyünk benne!