Botox, avagy a botulin toxin kezelés

Botox, avagy a botulin toxin kezelés

Botox, avagy a botulin toxin kezelés

A botulinium toxin kezeléstől sokan félnek. Valahogy nem jó a „marketingje”. Bénulás, méreg… Kinek kell ez? Ráadásul a média tele van a rossz példákkal. Sztárokkal, akik nem ismerik a mértéket, és akik az öregedés ellen vívott szélmalomharcukban magukat teljesen eltorzíttatják, még laikus szemmel is nyilvánvaló módszerekkel. És itt jön a csavar: a jó esztétikai kezelés nem látványos, nem disszonáns, és nem feltűnő. A jó esztétikai kezelés mellett az ember kipihentnek, kisimultnak és üdének tűnik, arcvonásait és karakterét megőrzi, és igen, talán még a ráncait is.

A botulinium toxint az 50-es évek óta használják a gyógyászatban. Az esztétikai beavatkozásokhoz képest nagyságrendekkel nagyobb dózisban használták bénulással, izomgörcsökkel járó betegségek terápiájaként, akár gyerekeknél is, betegek ezreinek legnagyobb megkönnyebbülésére. Véletlen „mellékhatásként” észlelték viszont, hogy a kezelt izmok felett a bőr nem öregszik meg, és ez vezetett később a gyógyszer esztétikai felhasználásra.

A botulinium toxin hatására az ideg-izom találkozásánál nem szabadul fel az az információs csomag (acetilkolin), ami közvetíti az ingert az izom összehúzódására. Az izmok nem károsodnak, csak ellazulnak, és a mozgásuk miatt kialakulóban lévő ráncok is elsimulnak. Ennek mértéke és ideje némileg függ a beadott anyagmennyiségtől és a beadás helyétől, azonban 4-6 hónappal a beadást követően, megszűnik a tényleges hatás, az idegvégződés ugyanúgy működik tovább, mint előtte.

A fokozott hónalji verejték elválasztás sokak rémálma, ugyanakkor ez a botulinium toxin gyógyszerként használható, engedélyezett felhasználási területe. A mechanizmus ugyanaz: a verejtékmirigyek összehúzódásáért felelős, idegi információ blokkolásával 6 hónapig felfüggeszthető ez a kellemetlen állapot. A test hőháztartásában fontos szerepet játszó verejtékezés ezzel nem szűnik meg, hiszen a bőrünk többi felülete ugyanúgy részt vesz a párologtatásban, mint a hónalj, csak esztétikailag nem annyira zavaró formában.