Condyloma, azaz a HPV 6 és 11

Condyloma, azaz a HPV 6 és 11

Condyloma, azaz a HPV 6 és 11

Két HPV típus, a 6 és a 11 viszont az un. condyloma, vagy nemi szemölcs, avagy népies nevén hegyesfüggöly, vagy kakastaréj kialakulását okozza.

Ahogyan a régi elnevezések is mutatják, korántsem új jelenségről van szó. Egyes helyeken kifejezetten férfias dolognak számított a condyloma „viselete”. Ami új, hogy rájöttünk, a HPV nem egy békés vírus.

Bizonyos alfajai a sejt DNS állományába bekerülve, azt folyamatos szaporodásra késztetik, és olyan elváltozást okoznak benne, ami a laphámejtes rák kialakulásához vezet. A 6 és a 11 altípus ún. alacsony malignitású, de sajnos vannak olyan klinikai állapotok, pl. az óriás condyloma, amikor az általuk okozott nemi szemölcs nagyon gyorsan – pár hét alatt – és nagyon agresszíven kezd el terjedni, akár karfiolnyi méretet is elérve. Ez ugyan szövettanilag nézve egy jóindulatú jelenség, de a klinikum alapján gyakorlatilag a daganatok közé sorolható, és ennek megfelelően kell, nagyon radikálisan, sebészileg eltávolítani.

Hogyan fertőződhetünk?

Minimális hámsérülés elég, hogy a kórokozó, amely az elhaló hámsejtekkel együtt válik le a fertőzőforrás bőréről, megtapadjon rajtunk, és a hám alsó sejtsorában elbújjon. Csak a bőr és a nyálkahártya fertőződik, a vírus a keringésbe nem kerül be, ennek megfelelően nem is mutatható ki vérből.

A lappangási idő nagyon változó. Van, akinél pár hét múlva már megjelennek a szemölcsök, van akinél semmilyen tünet nem jelentkezik évekig, és csak az immunrendszer legyengülésekor, pl. egyéb fertőzés, vagy terhesség kapcsán alakul ki tünet.

A tünet, maga a szemölcs nagyon fertőz. Az óvszer csak akkor nyújt ellene védelmet, ha azt takarja. Ha a herezacskón, vagy a penis tövénél, vagy a szeméremdombon alakul ki, ott az óvszer sajnos nem biztosítja a megfelelő védelmet.

A vírus a hámban lap szerint terjed, tehát a kialakult szemölcs körülötti bőrben is egy-egy lappangva megmaradhat akkor is, ha a látható szemölcsöt eltávolítjuk. Legtöbbször ezért jelentkezik az elváltozás újra és újra.

Mit tehetünk?

Átlagosan 2 év alatt lehet megszabadulni a HPV fertőzéstől, attól függően, hogy kinek milyen állapotban van az immunrendszere, ill. hányszor fertőződik felül egy újabb adag HPV-vel. A monogám partnerkapcsolat előnye, hogy nem fertőződünk meg az újabb partner vírustörzseivel.

A tünetek a szájnyálkahártyán, garatban, gégén, penis bőrén, herezacskón, végbélnyílás körül, nagy- és kisajkakon, hüvelyben, méhszájon, szeméremdombon, extrém esetben a húgycsőben is kialakulhatnak. Ez utóbbinál sokszor csak a vizelet irányának a megváltozása utal a problémára.

A tünetek eltávolításának módszerei változatosak, de a hatékonyságuk nagyjából egyforma és sajnos egyik sem fájdalmatlan. A folyékony nitrogénes fagyasztás mivel mínusz 270C°-on történik, gyakorlatilag égési sérülést okoz –a beavatkozás után egy hólyag alakul ki a bőrön, amely 4-5 nap alatt lelöki a fertőzött részt. Helyi érzéstelenítést nem igényel, csípő érzéssel jár, viszont a kezelés után lüktető érzés kialakulhat és csak egészen lapos, vagy kicsi elváltozások kezelhetőek így. Nagyobb szemölcsöknél széndioxid lézeres, vagy elektrokauteres égetést használunk. A helyi érzéstelenítő hatásának elmúlta után a bőr húzódik, viszket, fáj, kb. 5-10 nap alatt gyógyul, függően a kezelt terület nagyságától és helyétől. Ha túl kiterjedtek a tünetek vagy nehezen elérhető helyen vannak, akkor sajnos műtét, sőt, akár bőrpótlás is szükséges lehet. Ezt semmiképpen nem érdemes megvárni.

Egyes receptköteles ecsetelők otthon is használhatóak, ezek vírusölő gyógyszert ill. hámlasztót tartalmaznak, terheseknél nem alkalmazhatók. A bőr az alkalmazás területén erősen begyullad, majd a gyulladás megszűntével a szemölcs is eltűnik. Túl vastag, vagy nagy szemölcsnél nem érdemes próbálkozni, ill. ha 3 hetes használat után sem tüntetik el a tünetet, nem érdemes tovább kísérletezni velük. A kezelés mellett érdemes immunerősítő hatású táplálék kiegészítőt ill. gyógyszert szedni, a hosszú távú jó eredmények, és a lappangó vírusok aktivizációja ellen.

Újdonságok a kezelésben

A kezelésben 2 áttörő újdonság jelent meg az elmúlt években. Az első az ún. imiquimod krém, amely a bőrben lévő lappangó vírusok ellen is jó, és megakadályozza, hogy újabb tünetek alakuljanak ki. A kezelés alatt a krém hatására a bőrfelület begyullad, és a gyulladással mozgósított fehérvérsejtek ölik meg a vírussal fertőzött sejteket. A kezelés 4 hétig tart, és sz. sz. ismételhető. Ha a kiváltott immunreakció túl erős, akár láz, izomfájdalom és hidegrázás is kialakulhat.

A HPV ellen kifejlesztett oltóanyag sokáig csak megelőző kezelésként volt a köztudatban, de az évek és a klinikai tapasztalat alapján bebizonyosodott, hogy már a fertőzésen átesett, de tünetmentes, sőt, akár a nehezen tünetmentesíthető esetekben is segíthet. Sokáig –járványügyi szempontokra hivatkozva - csupán a nők oltása volt engedélyezve, ami megosztotta az orvostársadalmat, és szerencsére jelenleg már idejétmúlt felfogás.

A HPV „szűz” populációnak 100% védettséget nyújt az oltás a benne lévő 4 altípussal szemben (6,11,16,18), ill. a további típusokkal szemben keresztvédettséget is nyújt. Akik eddig már fertőződtek életükben, azoknál ez a védettség ugyan nem 100% de elérheti a 90%-ot. Az oltás mindenképpen javasolt a partnerkapcsolataikat váltogatóknak és a nem-körülmetélt férfi populációnak, ugyanis érdekes módon összefüggés van a HPV fertőzés és az előbőr megléte között.

A HPV vírussal mindenki találkozik, aki elkezd nemi életet élni. Mindenkinek a saját immunrendszerére van bízva, hogy tünetes lesz-e, vagy sem. A gyakori felülfertőződés az immunrendszer kimerüléséhez vezethet, emiatt megelőző intézkedésként az oltás mindenképpen javasolt.