December 1. - az AIDS világnapja

December 1. - az AIDS világnapja

December 1. - az AIDS világnapja

Charlie Sheen meglobogtatott egy kicsit elszunnyadó témát. Felvállalta ország-világ előtt, hogy HIV pozitiv, sőt, kábítószerezik is. Hogy miért pont most, és miért így jelentette be? Erre már sok magyarázatot olvastam az utóbbi napokban, de a személyes véleményem más: egyszerűen elege lett.

Elege lett az álszentekből, a hazudozásból, abból, hogy egy betegség - ami bármelykünket érinthet aki elkezd nemi életet élni (sőt a 80-as években, aki vérátömlesztést kapott) - stigmatizál.

Egy vírus, ami olyan betegséget okoz, ami nagyon jól kezelhető a mai világban és így szinte nem is kimutatható a vérben és a nemi váladékokban. Amíg keblünkre öleljük a mézeskalácsot habzsoló cukorbeteget, az elhízott magasvérnyomásost, és a májbeteg alkoholistát, sőt akár a hepatitis vírus fertőzötteket, azokat a HIV fertőzötteket, akik felelősségteljesen szűrésre jártak, diagnosztizálva lettek, és kezelés alatt állnak - elkerüljük.

Titkolódzniuk kell barátaik, családjuk, munkatársaik előtt, mert ha státusuk kiderül, nemhogy segítséget nem kapnak, csak elszigetelődnek a társadalomtól. Így mit tehetnek? Hallgatnak, és megpróbálnak senkinek sem gondot okozni.

Ma Magyarországon ha egy beteg úgy megy orvoshoz/sebészhez/fogorvoshoz, hogy előre jelzi HIV pozitivitását, van, hogy el sem látják, nem műtik meg, vagy olyan óvintézkedéseket hoznak létre, mintha legalábbis radioaktív lenne. Természetesen vannak üdítő kivételek- de ez a ritkább.

Az orvostársadalom képmutatását pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a sebészeti beavatkozások előtti vérvétel során nem nézik rutinszerűen a HIV tesztet, sőt a terhesgondozásnak sem része a HIV szűrés. Tehát azok, akik a legveszélyesebb fertőzőforrások, hiszen nem tudnak a betegségükről, és nem kapnak gyógyszeres kezelést, normális orvosi ellátásban részesülnek.

Hol itt az igazság?

Pedig a HIV fertőzöttek száma évről évre nő, olyannyira, hogy 2015 első félévében már 133 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 2978-ra emelkedett. Ez az emelkedés nem feltétlenül a folyamatos terjedésnek köszönhető, hanem - talán - a fokozódó laikus figyelemnek - amely miatt évről-évre egyre többen veszik igénybe az ingyenes szűrőteszteket Magyarországon.

A késői diagnózisokat mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy 2015 június végéig kilencen haltak meg és 24-en betegedtek meg AIDS-ben, tehát a HIV fertőzés késői stádiumában. A terhesgondozás hiányairól pedig csak annyit, hogy már idén is született csecsemő fertőzötten Magyarországon (és akkor a veleszületett szifiliszes eseteket nem is említem)!

A gyógyszerét rendszeresen szedő, kezelt, fizikai és mentális egészségére és életmódjára odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV-fertőzött, nem fertőz tovább. A rendszeres szűrővizsgálatnak pedig az ad értelmet, hogy az az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött nem csak ugyanannyi ideig élhet, mint a nem fertőzött társai, de nem is fertőzi tovább a többi embert.

December 1. az AIDS világnapja. Ezen a napon idén, a Semmelweis Egyetem Bőrklinika STD Ambulanciáján dr. Tamási Béla bőrgyógyász szakorvos segítségével 100 gyorsteszt elvégzésére van ingyenesen lehetőség. Az állami ellátásban elérhető ingyenes vérvételhez képest ennek óriási előnye, hogy kb. 15 perc alatt eredményhez lehet jutni, és nem kell 3 hetet várni rá.

Aki még nem volt, menjen HIV szűrésre. Legalább december 1-én!