Fertőző kábulat - A hepatitis C és B

Fertőző kábulat - A hepatitis C és B

Fertőző kábulat - A hepatitis C és B

A fertőző májgyulladás vírusa a hepatitis vírus, amelynek több típusa közül a hepatitis C és B terjedhet szexuális úton, bár leginkább vérrel.

A Hepatitis B vírusfertőzés lappangási ideje 6 hét és 6 hónap között van. A vírus legnagyobb koncentrációban a vérben, kisebb koncentrációban pedig az ondóban, a hüvelyváladékban, a sebváladékban is jelen van. Leginkább intravénás drog használat során, közös tű és/vagy fecskendő használatával, transzfúzióval terjed, továbbá nemi együttlét során, illetve anyáról újszülöttre is fertőz.

Az első tünetek lehetnek:

  • gyengeség
  • fáradékonyság
  • sárgaság
  • világos széklet
  • sötét vizelet
  • jobb bordaív alatti fájdalom
  • ultrahanggal a máj megnagyobbodása látható

A HBV fertőzés lehet önkorlátozó és krónikus lefolyású is. Felnőtteknél az új fertőzéseknek csak a fele mutat tüneteket, és az ismert eseteknek csak kb. az 1%-a okoz akut májelégtelenséget és halált. A fertőzés felnőtteknél 2-6% gyakorisággal vezet krónikus fertőzéshez.

Krónikus HBV fertőzés esetén májcirrhosis vagy májtumor miatti idő előtti halálozás 15%-25% közötti.

A hepatitis C lappangási ideje minimum 5 hét, de akár több hónap is lehet. Terjedése főként vérrel történik, a szexuális út gyakorlatilag elenyésző (1% alatti esély). A nemi úton terjedés főként vérzéssel együtt járó szexuális praktikák esetén jöhet szóba, pl. menstruáció alatti szex, vagy anális szex.

A friss HCV fertőzés lehet tünetmentes, vagy enyhe, influenza-szerű tünetekkel járhat, de sokszor csak évekkel később derül fény a vírusfertőzésre. A fertőzötteknél 60%-85%-ban krónikus hepatitis fertőzés alakul ki, és a krónikus fertőzöttek 60%-70%-nál aktív májbetegség is kialakul.

A fertőzéseket vérvétel során, szerológiai vizsgálatokkal lehet igazolni, a vérben jelenlévő ellenanyagok, vagy a kórokozó direkt kimutatásával.

A hepatitis vírusok kezelése májbetegségekre specializálódott belgyógyászati- vagy infektológiai osztályon történik, és a terápia egyik alapja a további májkárosítás elkerülése, tehát az alkohol, ill. májkárosító gyógyszerek elkerülése.

A hepatitis B vírus fertőzés megelőzhető, hiszen oltás létezik ellene, amely tisztított ellenanyagot tartalmaz. Az oltást 3 alkalommal ismétlik, és egészséges felnőttek esetén az 1. oltás után már 30-55%-os, a 3. oltás után pedig 90%-os védettség alakul ki, amely kb. 15-20 évre szól. Az oltóanyag szintén hatásos lehet hepatitis B fertőzőforrással való érintkezés után is, ha az oltást 24 órán belül beadják.

A hepatitis fertőzések megelőzhetőek, ha alkalmi szexuális partnerrel óvszert használnak szexuális együttlét minden fajtájánál, ill. ha nem használnak a fertőzöttel közös, vérrel szennyeződő háztartási eszközöket, mint például borotva, fogkefe stb...

 

Kapcsolódó szolgáltatás: