A gombás fertőzések - mítosz és valóság

A gombás fertőzése

A gombás fertőzések - mítosz és valóság

Ilyen, a fertőzés kialakulását elősegítheti pl.: antibiotikus kezelés, immungyengítő gyógyszerek szedése, vashiány, vérszegénység, cukorbetegség, terhesség, egyéb nemi betegség, irritáció, bőrgyógyászati betegségek illetve a túl szűk, műszálas fehérnemű, mosdószivacs használat, helytelen tampon használat, helytelen tisztálkodás esetén a nemi szervek széklettel való szennyezettsége, vagy akár a túlzásba vitt tisztálkodás.


A sarjadzó gombás fertőzés jellemzője nőknél a gyulladt hüvely, amelyből túrós, fehér sűrű váladék ürül. Krónikus fertőzésnél a váladék homogénebb, szürkés, tejszerű. A páciens legfőbb panasza az égő, csípő érzés, főként a hüvelyben, de a panaszok között lehet enyhe, vagy kifejezett viszketés, hüvelyszárazság is. Míg a nők fertőzése a saját hüvelyi flóra felborulásának a következménye, a férfiak fertőzése mindig a partner elsődleges hüvelyi fertőzése következtében alakul ki.
 

Tünetmentes, egészséges partnernél akár az orális és anális szex során a szájüregben és a végbélben lévő gombák is megtapadhatnak a makk bőrén és ott pár napig igen erős tünetekkel járó gyulladást tudnak okozni. Férfiaknál jellemző a makk és a fityma erős viszketése, a bőr élénkvörös színűvé válik, apró gennyes hólyagok alakulnak ki, amelyek megnyílnak, akár felületes hámhiányok is kialakulhatnak, amelyek végül hámlással gyógyulnak. A fitymazsákban a meleg, nedvesség, pára mind kedvező körülményt teremt a sarjadzó gombás fertőzés kialakulásának, de megfelelő higiénia, és szárazon tartás akár gyógyszeres kezelés nélkül is megoldja a folyamatot.

Mit tehetünk?

A gyógyszertárakban ma már lehet recept nélkül kúpokat, krémeket kapni, amelyek a sarjadzó gombás fertőzést megoldják. Azonban, mivel ezek a tünetek nem csak gombás fertőzés esetén jelentkeznek, ezért visszatérő, vagy kezelésre nem reagáló esetben szükséges szakorvos felkeresése, ahol kenet vizsgálattal, tenyésztéssel diagnosztizálhatóak az egyéb STD fertőzések is, ill. érdemes az egyéb belgyógyászati betegségeket is kizárni.

Fontos tudni azonban, hogy a sarjadzó gombás fertőzést – kivéve persze a cukorbetegeknél – nem lehet diétával befolyásolni. Ezért a manapság még mindig oly divatos Candida- diétáról mindenkit csak lebeszélni tudok. Sem a gastroenterológusok, sem a mikrobiológusok nem támogatják ezt a szakmai szempontból nem alátámasztott étrendet, ill. az e mellé javasolt gyógyszeres kezelést.