Hámlasszak? Ne hámlasszak?

Hámlasszak? Ne hámlasszak?

Hámlasszak? Ne hámlasszak?

Több kérdés felemrül azonban a beavatkozással kapcsolatosan.

Elsősorban itt vannak a rémhírek, amelyekről mindig többet lehet olvasni, mint a jó végeredményű hámlasztásokról. Sebek, foltok, egyenetlen bőrszín, hegesedés….vajon mi igaz és mi nem ezekből?

Bízd profikra!

Az orvosi hámlasztásnak az a lényege, hogy orvos, bőrgyógyász szakorvos végzi. Nem azért, mert különösebb szakértelem kell a sav felkenéséhez. Azt kis túlzással egy betanított majom is el tudja végezni. Akkor mégis miért bőrgyógyász?


A hámlasztás első lépése a bőr feltérképezése. Milyen típusú a bőr, hajlamos-e valamilyen betegségre és mennyire van rossz állapotban. Más fajta hámlasztást javaslunk egy aktív rosaceás, aknés bőrre, és mást egy nyugalomban lévőre.

Más lesz a megoldás egy szeplőnél, pigmentfoltnál, és más egy fénykárosodott, bőrmegvastagodással, értágulatokkal, esetleg bőrtumort megelőző elváltozásokkal tarkított bőrnél.

Út a gyönyörű bőrig

Sokszor a hámlasztást egy előkezelő kúra után végezhetjük csak el, ami lehet egy komplex antibiotikus vagy egyéb bőrnyugtató krém kezelés, a bőrgyógyászati szakma szabályai szerint.

A hámlasztás maga általában rövid procedúra. Ez alatt az 5-15 perc alatt a felkent sav bőrre kifejtett hatását folyamatosan monitorozni kell, és a pácienstől visszajelzést kell kapni. Sem a kevés, sem a túlzott reakció nem jó a bőr gyógyulása szempontjából. Ennek az arany középútnak a megítéléséhez kell a bőrgyógyász szakmai tapasztalata és tudása!

A kezelés után a legnagyobb hangsúlyt az otthoni utókezelés kapja.

A legjobb és legbiztonságosabb kezelést is el lehet rontani. A gyártók a felelősséget sokszor csak akkor vállalják termékükért, ha az ő általuk kifejlesztett utókezelő krémeket és fényvédőt használják a betegek. Nem szabad elfelejteni, hogy a sav erősségétől függően akár a hám alsó sejtsoráig lemegy és ott megszakítja a sejtek közötti összeköttetést. A nem megfelelő kezelés a hatást kémiailag mélyebbre viheti, így akár hegesedést is okozhat, vagy visszatapaszthatja a félig levált rétegeket és hatástalanná teszi azt.

A nem megfelelő fényvédelem miatt maradandó pigmentfoltok alakulhatnak ki a bőrön. A félig levált bőrcafatok, adott esetben pörkök erőszakos letépegetése, lekaparása pedig hegesedéshez vezet.

Amikor hámlasztási típust választunk, végig kell gondolnunk azt is, hogy mire vagyunk alkalmasak.
Az enyhébb gyümölcssavas peelingek heti rendszerességgel végzendőek, általában 8-10 alkalom fogja hozni a kívánt eredményt. Erősebb peelingek esetében az eredmény gyorsabban jelentkezik, de természetesen a mellékhatások is látványosabbak.

A gyümölcssavas hámlasztást akár ebédidőben kiszaladva is el lehet végezni, nincs pír, hámlás, a bőr sminkelhető.

A tirklór ecetsavas hámlasztásnál a 3-5 nap között, az alkalmazott százalék arányától függően közepesen erős hámlás alakul ki, amely nyilvánvalóan nem sminkelhető. Ez hasonlít az erős napégést követő hámláshoz. Ezért legtöbbször ezt az időszakot hétvégére szoktuk időzíteni, vagy ha valaki hétvégén dolgozik, akkor hét közbenre.

Mielőtt tehát bejelentkezünk egy hámlasztásra, érdemes ezt is végiggondolni.

Ennyi minden mellett mégis miért is csináljuk? Mert ez az egyik legjobb megoldás a hegek, pigmentfoltok eltüntetésére, és a fény okozta bőröregedés visszafordítására, a bőrtumorok megelőzésére.