Hyaluronsav- tudomány a szépség mögött

Hyaluronsav- tudomány a szépség mögött

Bármilyen orvosi-, esztétikai- vagy kozmetikai beavatkozásról hallunk, a hyaluronsav előbb utóbb felmerül az összetevők között. Mi is ez az anyag, hogyan működik, működik-e egyáltalán? Sok kérdés felmerül, amelyre azok a páciensek tudnak válaszolni, akik már részt vettek bármilyen beavatkozáson. Működik. Viszont a miértekre a tudomány és a kutatók is megadják a választ.

A hyaluronsav ismert erős antioxidáns és szabadgyök fogó hatásáról, kollagén- és elasztikus rost stimuláló hatásáról, és regeneráló hatásáról. Hihetetlen erős vízmegkötő képességének köszönhetően nagyon sok kozmetikum is használja aktív összetevőként. A legmodernebb mezoterápiás biorevitalizáló koktélok, ampullák viszont nem csak aktív hatóanyagként, hanem hordozóanyagként is hasznosítják.

Íme, hogyan is működik:

Forrás: MB Brown, SA Jones: Hyaluronic acid: a unique topical vehicle for the localized delivery of drugs to the skin. JEADV (2005) 19, 308-318

A hyaluronsav egy olyan ún. polyszacharid, ami a természetben a legtöbb gerinces kötőszövetében, főleg a bőrben található meg nagy mennyiségben. Mind a felhámban, mind az irhában megtalálható, az emberi bőr becsült hyaluronsav mennyisége kb. 5 g, ami nagyjából egyharmada a test teljes hyaluronsav tartalmának. Védelmező és stabilizáló funkciója mellett fontos a bőr védelme a külső traumákkal szemben, de legfontosabb tulajdonsága extrém vízmegkötő képessége, amelynek köszönhetően egy gél állagot alakít ki vizes közegben. A HA egyedülálló viszkoelasztikus tulajdonságai mellett az tette az egyik legnépszerűbb hatóanyaggá, hogy az emberi szervezettel teljesen kompatibilis, teljesen lebomlik és nem vált ki immunológiai reakciókat. Ennek megfelelően az orvostudomány széles körben alkalmazza, pl. szemészeti műtéteknél, ízületi porcok regeneráláshoz, embriológiában a mesterséges megtermékenyítésnél, vagy a műtéti sebek gyógyulásánál és természetesen az esztétikai beavatkozásokban. Azonban, mint a bőrön keresztüli gyógyszerbevitel egyik formája, kiemelt szerepet kapott nemcsak a gyógyászatban, hanem a kozmetikai luxuscikkekben is.

A kereskedelmi forgalomban kapható hyaluronsavakat manapság bakteriális fermentációval készítik- természetesen a felhasználóhoz már sterilizált, csírátlanított formában kerül.

A HA kozmetológiai alkalmazása

A HA tartalmú kozmetikumok legfőképpen a bőr hidratálását és elasztikusságának visszaállításával a ráncok csökkentését ígérik. A HA tartalmú krémek ezen kívül- főleg a fényvédők – a hatóanyag szabadgyök kötő hatásának köszönhetően – erős ultraibolya fényvédelmet is biztosítanak. A HA stabilizált formában ráncfeltöltő és volumen helyettesítő készítmények formájában van forgalomban. Népszerűségét nemcsak hatékonysága, hanem a korábbiakban használ töltőanyagokhoz képest - pl. kollagén- sokkal kevesebb mellékhatása is okozza.

A HA mint a bőrön keresztüli gyógyszerfelszívódás eszköze

A gyógyszerek helyi használat a bőrgyógyászatban nagyon sok előnnyel jár, hiszen közvetlenül a célszervbe kerül a hatóanyag, elkerülhetőek a teljes testet érintő mellékhatások, és sokkal kisebb dózis elegendő a hatáshoz, hiszen a máj méregtelenítő funkciója ebben az esetben nem játszik szerepet.

A bőr azonban egy nagyon jól működő védekező rétege a szervezetnek, és igen korlátozottan enged át bármilyen, hatóanyagot a mélyebb rétegekbe. Ha ez a gyógyszer át is kerül, akkor a bőr alatti vérárammal igen gyorsan el is tűnik a célszervből, és akár a teljes testben eloszlik, így mellékhatásokat okozva.

Ideális esetben a hatóanyag tehát felszívódik a bőrből, majd ott sokáig maradva kifejti hatását, és nem kerül be a véráramba. A hyaluronsav mint vivőanyag képes ezt a hatást kifejteni és egy ún. rezervoárt létrehozni, amelynek köszönhetően raktározza a megfelelő helyen a gyógyszert.

Forrás: MB Brown, SA Jones: Hyaluronic acid: a unique topical vehicle for the localized delivery of drugs to the skin. JEADV (2005) 19, 308-318

Összegezve:

A hyaluronsav nem csak aktív hatóanyag, hanem más gyógyszerek, mezoterápiás összetevők szállítója a bőrbe, ami egy kellemes vizes közeget biztosítva hosszan ott tartja a bőr regenerációjára alkalmas vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat a gyógyítani kívánt területen.

Ezért Klinikánkon a legmodernebb mezoterápiás biorevitalizációs koktélokat, a spanyol RRS© család termékeit használjuk, mind dermarolleres, vagy mezopenes, mind Vivace radiofrekvenciával történő kezelések mellé, legyen szó akár pigmentációs rendellenességekről, fény okozta károsodások, stria, cellulit vagy hajhullás kezeléséről.