Kézről kézre - gonorrhoea, tripper, kankó

Kézről kézre - gonorrhoea, tripper, kankó

A tripper az egyik legrégebb óta dokumentált nemi úton terjedő bakteriális fertőzés, amelyet már a Bibliában is megemlítenek. A 2. világháborúban érte el a legmagasabb csúcsát a fertőzés, és ugyanúgy, mint a vérbaj, a kötelező és zárt osztályos kezelés, a kötelező partnervizsgálatnak köszönhetően gyakorlatilag eltűnt Magyarországról. A kilencvenes évek után a többi STD-vel együtt lassan növekedni kezdett a fertőzöttek száma, azóta szerencsére nem túl gyakori, minden évben kb. 800-1000 esetet találnak országszerte.

Lehet-e azonban hinni a statisztikáknak? Kényes kérdés, mivel a tripperrel - akárcsak a többi STD fertőzéssel - többek között az a probléma, hogy nem feltétlenül produkál jellegzetes tünetet. Lehet, hogy csak egy szimpla felfázásnak gondolják, és mindenféle vizsgálat nélkül kezelgetik valamilyen vizelet fertőtlenítővel, esetleg összetévesztik egy gombás fertőzéssel - ezek az esetek persze nem fognak szerepelni a statisztikákban.

A kezdeti heveny tünetek aztán szépen lassan visszahúzódnak, és olyan szövődmények tudnak kialakulni, amelyek a legfontosabb dolgot veszélyeztetik az életben, a későbbi gyermekvállalást.

A fertőzés kórokozója az ún. Neisseria gonorrhoeae, ami egy párosan elhelyezkedő, kávébab alakú baktérium. Szexuális együttlét során kerül a kórokozó bizonyos nyálkahártyákra: ilyenek a húgycső, a méhnyak, a szem kötőhártyája és a végbél. E két utóbbi hely fertőződhet a beteg saját váladékával is, pl. ha a húgycsőből folyó váladékot beledörzsöli a szemébe.

A fertőzés után kb. 38 órával a baktériumok ellepik a nyálkahártyát, fellazítják és a hámon keresztül bejutnak a kötőszövetbe. Ez váltja ki a fehérvérsejtek vándorlását a fertőzés helyszínére, és persze a gennyes folyást.

Férfiaknál a fertőzés után átlag 3-4 nappal viszkető, égő érzés jelentkezik a húgycsőben, majd egy-két napig savós, majd gennyes folyás alakul ki.

A vizelet is gennyes, vagy véres, ürítése fájdalmas, a vizelési inger fokozott. Eleinte hevesebb a nyálkahártya gyulladás, bő, gennyes a váladék, majd 1-2 hét múlva kevesebb, hígabb lesz és a panaszok is enyhülnek. Ez akkor alakulhat ki, ha a beteg nem kapott kezelést, vagy az nem volt megfelelő.

Ez nem is olyan elképzelhetetlen, hiszen a tünetek lassan, de múlnak. Sokan nem mernek orvoshoz fordulni, vagy esetleg kapnak egy kis antibiotikumot jószándékú barátjuktól „nekem bevált” felkiáltással.

Csakhogy az így, későbbiekben kialakuló szövődmények már nem olyan könnyen gyógyíthatóak. Tályogok képződhetnek a húgycső mentén, a fertőzés ráterjedhet az ondóhólyagokra, mellékherére. Ez utóbbi fájdalommal, duzzanattal és lázzal jár; a következményes hegesedés férfi meddőséget okozhat. Hólyaggyulladás, vesemedence gyulladás, prostata gyulladás alakul ki: gáttáji feszülő érzéssel, fájdalommal.

Nőknél a fertőzés kb. 10 nap múlva okoz tüneteket, melyek gyakran alig észrevehetőek és így gyakran marad kezeletlen a betegség. Először a húgycső betegszik meg, majd innen terjed a folyamat a hüvelybe és innen a nyakcsatornán keresztül a méhbe és a petevezetékekbe. Ha nincs megfelelő gyógyszeres kezelés, akkor a hüvelybement melletti mirigyekben, vagy a méhnyakban elbújhat a kórokozó, és van, hogy csak a partner fertőződése hívja fel a figyelmet a betegségre. Ugyanúgy kialakul a húgycső, a vesemedence fertőzése, mint a férfiaknál, de még fontosabb szövődmény a lázzal járó kismedencei gyulladás, ami a későbbiekben összenövésekhez, meddőséghez vagy akár méhen kívüli terhességhez is vezethet.

A fertőzés mindkét nemnél megbújhat a hüvelybemenet melletti mirigyekben, a végbélben, vagy a torok nyálkahártyán is, nemritkán teljesen tünetmentesen fertőzve.

A kórokozók egyes alfajai képesek akár a véráramba is bekerülni és komoly tüneteket okozni. Ilyenkor láz, ízületi fájdalom, szemészeti tünetek is kialakulhatnak. Ezek a szövődmények igen súlyosak, és legtöbbször kórházi kezelést, hosszas antibiotikus kezelést igényelnek.
Picture
A tripper kimutatásához a fertőzött nyálkahártyáról kell mintát venni. Férfiaknál torok kenet, húgycsőmintavétel - kellemetlen lehet -, ill. végbélnyílás kenet szükséges. A levett anyagot egyrészt mikroszkóp alatt vizsgáljuk, másrészt tenyésztést is végzünk. Leghamarabb már aznap, pár perc múlva, legkésőbb 3 nap múlva már tudni az eredményt.

A tripper kezelhető betegség, ha a megfelelő gyógyszert kapja a páciens. A kezelés az állami ellátásban mindig ingyenes. Fontos megemlíteni a kezelés előtt az esetleges penicillin allergiát, mert allergiás reakció jelentkezhet ebben az esetben az injekció után.

A gyógyulást nem a tünetmentesség, hanem a kontroll kenetvizsgálat mutatja. Szükséges a partner/partnerek kezelése, mert nem alakul ki immunitás a betegséggel szemben, sajnos újra és újra el lehet kapni.