Miért lehet veszélyes a paradicsom leve?

Bódi Sylvi

Miért lehet veszélyes a paradicsom leve?

Sokat tudunk a napozás veszélyeiről, ám vannak olyan bőrproblémák, amelyek megelőzéséről, kezeléséről kevés szó esik.

Kezdjük a közös fürdőzés veszélyeivel. “A közös fürdőtől a nőknél a hüvelyflóra felborulása várható, amit megfelelő hüvelykúpok strandolás utáni használatával lehet helyrehozni – mondja dr. Pónyai Katinka bőrgyógyász.  – Gombás fertőzések főleg meleg vizes medencéktől lehetnek. Strandpapucs használata, szappanos zuhanyzás, illetve a hajlatok, a lábujjközök alapos tisztítása, szárazra törlése megelőzheti a bajt. A bőrön megtelepedő úgynevezett napgomba leginkább a faggyúban gazdag helyeken tapad meg, például a hajas fejbőrön, és izzadsággal kerül a test más részeire. Olyan toxikus anyagot bocsájt ki, amely blokkolja az UV sugarakat, ezért az első napozáskor szokták leginkább észrevenni: le nem barnuló, fehér foltok látszanak a bőrön. Gombaellenes krémekkel és tablettákkal kezelhető, a gyógyulást az érintett területek lebarnulása jelzi.”

Arra is figyelni kell, hogy egyes gyógyszerek – például antibiotikumok, vízhajtók, gyulladáscsökkentők, diabetes elleni készítmények – fényérzékenységet okoznak. Bizonyos recept nélkül kapható krémek, gyulladáscsökkentők, viszketéscsillapító zselék napfénnyel együtt roppant agresszív toxikus reakciót tudnak kiváltani, amely akár két-három hétig is fennállhat. “Hasonló alakulhat ki egyes kerti növények – például paszternák, petrezselyem, leveszöldségek, paradicsom – nedvétől a bőrön. Kizárólag a napfény kerülése és bőrgyógyászati  kezelés tudja a reakciót leállítani. Nyáron célszerű kerülni a gyógynövényes krémeket. Édesítőszerek és illóolajok ugyancsak növelik a bőr fényérzékenységét, UV sugárzáshatására gyulladáskeltő anyagok alakulnak ki, amelyek bőrgyulladást, később bőrpigmentációt, hegesedést okoznak. A parfümőket sem szabad nyáron a bőrre fújni.”

Bódi Sylvi tippje:
A modell a szörf szerelmese, bőre mindig gyönyörű és barna. Hogy csinálja?

"Pónyai doktornőtől tudom, hogy olyan naptejet érdemes venni, amely véd a fény UVA és UVB tartománya ellen is - mondja. – Nem spórolok a naptejjel, a gyártók nagyjából 30 ml-t számolnak testfelületenként, és ennek megfelelően adják meg a faktorszámot is. Ha kevesebbet kenünk, a védelem nem lesz megfelelő. Egy flakon naptej 5-6 nap alatt fogy el megfelelő használat mellett."

Forrás: Story Magazin Nyári különszám 2016 - Még az újságárusoknál!

Kapcsolódó szolgáltatás: 
Kapcsolodó szakember: