Mikrotűs radiofrekvencia terápia acne és acne hegek kezelésére

Mikrotűs radiofrekvencia terápia acne és acne hegek kezelésére

Az acne hegek és egyéb kozmetológiai problémák kezelésre sokáig az ún. frakcionális lézer kezelések voltak alkalmasak, amelyek a bőr mélyebb rétegeit tudták elérni anélkül, hogy közben a bőrfelszín károsodott volna. Ezeknél a frakcionált lézer kezeléseknél problémát jelentett időnként a kezelési mélység pontosítása, és a bőrfelszín indirekt érintettsége, amely miatt a frakcionált – mikrotűs - radiofrekvenciás (MRF) eljárások igencsak előtérbe kerültek. A radiofrekvencia (RF) a mikrotűkön keresztül, pontosan a kívánt mértékben és mélységben leadva apró hő-zónákat alakít ki, a felhám, és a bőrfüggelékek megkímélése mellett, amelynek a gyors gyógyulás is köszönhető. Mivel az irha célzott és kontrollált károsodása hosszú távon új kollagén és elasztikus rostok képződését, és a bőr megújulását, tömörebbé válását okozza.  

Az MRF előnyei

Az MRF legnagyobb előnye, hogy bármely bőrtípuson alkalmazható, akár még a IV-VI Fitzpatrick bőrtípuson is, amelyeknél a lézeres kezelések utáni pigmentáció (posztinflammatorikus hyperpigmentáció – PIH) 3-4 héttel a beavatkozás után igen gyakran fordul elő. Ezért csak nagyon tapasztalt orvos által végzett beavatkozások ,és megfelelően csökkentett energiákkal lehet a sötétebb bőrtípust lézerrel kezelni. Ezzel szemben a frakcionált RF kezeléssel gyógyított bőr sosem mutatott pigmentációs zavart.

Egy klinikai tanulmány szerint a mikrotűs RF nemcsak jobban elviselhető volt akne hegek kezelésénél, összehasonlítva a lézeres kezelésekkel, hanem kiváló eredményeket adott az akne hegek állagának, és pigmentációjának javításában. 30 naponta 1 kezelést végeztek, 5 alkalommal, de a szerzők szerint a további kezelések további javuláshoz vezethetnek, 5-6 havonta fenntartó kezelésként.

Az MRF használata aktív aknés tüneteknél

Az MRF mikrotűin keresztül direkt az irhában ad le energiát, itt egy ún. mikrotermális zónát alakítva ki, amely zónák között a bőr nem sérül, ezért a gyógyulás is extrém gyors.

Prieto és tsai. az MRF-et villanófénnyel kombnálták, és megfigyelték a faggyúmirigyek csökkenését, ill. a faggyúmirigyek körüli fehérvérsejtek számának csökkenését. Hantash és tsai. ill. Ruiz-Esparza és tsai. megállapították, hogy a MRF kezelés után nemcsak új kollagén és elasztikus rost képződés indul be, hanem csökken a faggyúmirigyek aktivitása is. Ennek köszönhetően nemcsak az akne hegek, hanem az aktív tünetek is javíthatóak a MRF-val.

Összefoglalás

Az akne és az akne hegek kezelése nagyon nagy kihívást jelent a hétköznapokban. Ez a probléma sok embert érint – akár a sötétebb bőrtípusokat is- ill. a kor előrehaladtával csak rosszabbodik. A MRF nemcsak bztonságos és jól tolerálható kezelés, hanem több klinikai tanulmány szerint is kifejezetten sikeres ennek a két problémának a kezelésében, miközben a teljes bőrt remodellálja és újraépíti.

Számos tanulmány készül napjainkban a MRF előnyeit és hatásait vizsgálva, akár hyaluronsavval kombinációban pl. striák kezelésénél.  

A Dermart Buda Klinikán az MRF kezelés elérhető. A Vivace® mikrotűs radiofrekvenciás kezelés minimális kellemetlenséggel, és nagyon gyors, 1-2 órás felépülési idővel járó eljárás, amely nemcsak a bőr megújulására, a hegek és pórusok kezelésére, hanem mezoterápiás hatóanyagok bejuttatására is alkalmas.

Tovább információ itt: http://dermartbuda.hu/hu/szolgaltatasok/vivacer-rf-borfeszesites

 

Forrás:BY ASHRAF BADAWI / POSTED IN Prime Journal, DERMATOLOGY ON MAY 29, 2013