Mire jó még az IPL – rosacea-, heg-, stria- és fénykárosodott bőr kezelése

Mire jó még az IPL – rosacea-, heg-, stria- és fénykárosodott bőr kezelése

Az IPL (Intense pulsed light) egy nagy intenzitású, polikromatikus, nem-koherens fényforrás, amit már régóta ismerünk az esztétikai beavatkozások között. Leginkább a tartós szőrtelenítés kapcsán találkozhattunk vele, és sajnos kevesen tudják, hogy sok más, bőrgyógyászati probléma, köztük az érelváltozások kezelésére is kiválóan alkalmas készülék. Ha megfelelően, szakképzett személyzet használja, akkor a lézereknél sokkal kevesebb mellékhatással képes akár a bőr mélyebb régióiba is behatolni és ott hatását kifejteni.

Az első IPL gép 1994-ben kerül piacra. Azóta nagyon sokat változott a technológia, így most már kisebb energiaátvitellel és kevesebb mellékhatással képesek ezek a gépek kifejteni a hatásukat, mint annak idején.

Az IPL jelenleg az egyik legszélesebb indikációban, bőrgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas eszköz, amellyel érelváltozásokat, pigment-foltokat, túlzott szőrnövekedést, és a fény okozta bőrkárosodásokat is képesek vagyunk gyógyítani.

Az IPL az ún. szelektív fototermolízis alapján működik: a bőr egy bizonyos pigmentjét célzó hullámhossz a megfelelő sejtekben elnyelődik, ezekben hővé alakul, és ezek elpusztulását okozza. A kezelés során alkalmazott szűrők befolyásolják a fény hullámhosszát így alkalmat adva a kezelőnek, hogy más és máás bőrproblémát tudjon orvosolni. A szűrőknek köszönhetően a bőr fő pigmentje, a melanin cask minimális mennyiségben nyeli el a fénysugarakat, így a bőr égési sérülésének kockázata is jelentősen csökken.

Az érelváltozások esetében a hatás indirekt módon alakul ki: a tágult erekben lassabban csordogáló vér vörösvértesteinek pigment tartalma, az oxihaemoglobin a célja ezeknek a kezeléseknek. A kialakult hőkárosodás miatt az erek fala gyulladásba kerül, és összetapad. Természetesen ezen hatás kialakulásához hosszabb idő, általában 4-6 hét szükséges.

 

Értágulatok (teleangiectasia) és rosacea

Értágulatot sok bőrgyógyászati betegség esetében észlelünk: spontán kialakulhatnak terhesség, illetve fogamzásgátló szedése esetén, májproblémáknál, a bőr röntgen besugárzása után, a bőr öregedése következtében, ill. a rosacea első stádiumában. Míg legtöbbször esztétikai problémát jelentenek, rosacea esetében, ha nem kezeljük őket a folyamat rosszabbodásáért felelnek, így eltüntetésük mindenképpen javasolt. 

A rosacea igen gyakori bőrbetegség, amelyre jellemző az arc középső részén a bőrerek kitágulása, amely állandó vörösséget kölcsönöz az arcnak. A fényterápia a kezelés egyik alappillére, de természetesen az életmódváltás, és a bőrgyógyászati gyógyszeres kezelés nélkül ez önmagában nem vezethet gyógyuláshoz. Legtöbbször egy kezelés után is látható a változás, de a kiindulási helyzettől függően több kezelésre is szükség van, általában 6 hetes szünetekkel.

Hegek

A hegkezelés sajnálatos módon nem sikertörténet az esztétikai pácienseknél. Sok, de kevés eredménnyel kecsegtető kezelés van napjainkban is, amelyeknek sokszor akár szövődményei is lehetnek. 

Az IPL és egyes lézerek a túlburjánzott ún. hypertrophiás ill. keloidosan gyógyult hegekre alkalmazhatóak eredménnyel. A kezelés lényege a hegek erezettségének csökkentése, amely következetesen a kollagén mennyiség csökkenését, a heg összeesését és vöröses-lilás színének eltűnését okozza.

Striae distensae

A striák vonalas beesett, vöröses-lila, vagy fehér hegek a bőrön, amelyek legtöbbször a bőr hirtelen feszülése miatt (terhesség, elhízás), esetleg túlzásba vitt kortikoszteroid kezelés miatt alakulnak ki.

Kezelésük nehéz, és időigényes. Teljesen soha nem tüntethetőek el, de a színük, vastagságuk, tapintatuk sokat tud javulni. A kezelésük összetett: helyileg alkalmazott krémek, mezoterápia mellett radiofrekvencia, hámlasztás, lézer, tűs kezelések, és nem utolsósorban az IPL is javítja megjelenésüket.

Klinikai tanulmányokban elvégzett szövettani vizsgálatok igazolták a kötőszövet megvastagodását 5 alkalmas kezelés után, még abban az esetben is ha a stria már fehér színű volt.

 

Fény okozta bőröregedés, és a Poikiloderma Civatte

A fény okozta bőröregedés, és ennek egyik gyakori megjelenése, a mellkason, nyakon hálózatos vörös értágulatokból és pigmentfoltokból álló Poikiloderma Civatte komoly esztétikai és egészségügyi problémát okoznak. Jellegzetesen a napfény érintette bőrfelületeken jelentkeznek az elváltozások, míg az árnyékban maradó részek - pl. az áll alatti terület - megkíméltek. Az esztétikai problémán túl a bőrállapot javítandó, hiszen a bőrtumorok jelentős része a fény okozta károsodás miatt alakul ki.

Klinikai tanulmányok 80%-os javulást rögzítettek mind az erezettség, mind a pigmentáció tekintetében 3 alkalmas kezelés után (3 hetente történt beavatkozás, és az eredmény megítélése az utolsó kezelés után 3 hónappal történt).

Az I. és II. bőrtípusok gyorsabban és jobban reagáltak, mint a sötétebben pigmentált bőr, ami annak köszönhető, hogy III. bőrtípus felett alacsonyabb energiával szabad csak kezelni az esetleges mellékhatások kivédése érdekében. 

Szövettani vizsgálatokkal igazolták, hogy a kezelések után a bőr melanin tartalma egyenletesebb volt, és több egészséges kollagén, és elasztikus rost tartalma volt.

Az IPL technológia nagyon sokoldalú és hatékony az érelváltozások kezelésében. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy csak képzett személyzet kezében megfelelő eszköz, ill. nagyon szigorú együttműködést igényel a pácienstől is, hiszen nem megfelelő használat esetében itt is számolni lehet szövődmények kialakulásával.

 

Forrás:

Andrea F. Chen, Eduardo Weiss: Intense Pulsed Light; Hollywood Dermatology, Hollywood Fla. USA.

Bard S., Goldberg DJ (eds): Laser Treatment of Vascular Lesions. Aesthet Dermatol. Basel, Karger, 2014, vol 1. pp 107-120 (DOI: 10.1159/000355055)