Nemi úton terjedő betegségek virágkora

Nemi úton terjedő betegségek virágkora

Nemi úton terjedő betegségek virágkora

A szexuális úton terjedő betegségek közös jellemzője, hogy kórokozói hőre, kiszáradásra nagyon érzékenyek, emiatt szoros kontaktus kell a továbbterjedésükhöz. Fertőző testváladékok sérült bőrre-, vagy nyálkahártyára kerülve átviszik a fertőzést, de ezek a betegségek terjednek vérrel és legtöbbször anyatejjel is. A nyál önmagában nem fertőz, de mivel nemcsak a nemi szervek, hanem a torok és a végbélnyílás nyálkahártyája is megbetegedhet, mind az orális, mind az anális szex potenciális veszélyt jelenthet.

Ezek a kórokozók soha, semmilyen körülmények között nem terjednek kézfogással, puszival, tárgyak közvetítésével, uszodában, szaunában, WC-ben, vagy szúnyogcsípéssel. A csók/nyelves csók határeset, a partner szájában lévő bármilyen nyálkahártya sérülés vagy seb miatt.

Fokozott rizikójú szexuális magatartás esetén ezek a fertőzések statisztikailag nagyobb valószínűséggel fertőzhetnek. Ebbe tartozik az óvszer használat mellőzése (nagyon sokan csak a nem kívánt terhességet előzik meg az óvszerrel, és nem használják az együttlét elejétől), a megalkuvó életmód és kábítószer használat.

A nemi úton terjedő betegségek lényege, hogy nem, vagy általános, különösebben semmilyen betegséggel nem társítható tüneteket okoznak. A tünetmentes hordozás a leginkább jellemző, amelynek megvan az evolúciós előnye a baktériumok-vírusok szempontjából: ha egyértelműen látszódna, hogy az illető, akivel szexuális kapcsolatot szeretnénk létesíteni, fertőzött, akkor biztosan nem jön létre a kapcsolat, így a fertőzési lánc megszakad. Ugyanilyen logikával gondolható végig az, hogyha nagyon erős, fájdalmas tüneteink vannak, akkor egyszerűen nem fogunk nemi életet élni, és nem adjuk tovább a kórokozót.  

Tehát tünetek vagy azok hiánya alapján senkiről sem mondható meg a fertőzöttsége.
Természetesen egy-egy betegség a korai stádiumban látványos, vagy fájdalmas tünettel jelentkezik. Hasonló, vagy ugyanilyen tüneteket azonban nemcsak más fertőzések, hanem akár egyéb bőrgyógyászati betegségek is okozhatnak.

Az STD betegségek vagy gyógyíthatóak, vagy tünet mentesíthetők.

A kezelés eredménye annál jobb, minél korábbi stádiumban diagnosztizálják a betegséget. A késői szövődmények már legtöbbször nem, vagy nehezen kezelhetőek. A klasszikus nemi betegségek közül a szifilisz, tripper és a HIV kezelése a törvényi előírás szerint ingyenes, nemcsak a betegnek, hanem a partnereinek is!

Szűrővizsgálatot végző helyek

 • A lakcímkártya szerint területileg illetékes Bőr-Nemibeteg Gondozók
 • Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika
  Budapest VIII. ker., Mária u. 41. magas fsz.
  Tel.: 06-1-266-0465
  Rendelési idő: H-K-Sz-Cs-P: 8:00-12:00
  A szűrés ingyenes és anonim. Itt végeznek syphilis, HBV és HCV szűrést is!
 • Fővárosi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriuma
  Budapest XIII. ker., Váci út 174..
  Tel.: 06-1-465-3800
  Rendelési idő: H, Sz: 8:00-11:00, Cs: 12:00-16:00
  Ingyenes anonim szűrést is végeznek.
 • Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat
  Budapest XI. ker., Karolina u. 35/b.
  Tel.: 06-1-466-9283
  Rendelési idő: H-Sz: 17:00-20:00, K-P: 9:00-12:00
  Anonim, a szűrés ingyenes. Kérésre szifilisz és Hepatitis B szűrést is végeznek!
 • Országos Epidemiológiai Központ
  Budapest IX. ker., Gyáli u. 2-6.
  Tel.: 06-1-476-1100 / AIDS-ambulancia
  Rendelési idő: K: 11:00-12:00, Cs: 14:00-15:00
  Anonim szűrést is végeznek, amely ingyenes.
 • Szent László Kórház - Központi Ambulancia/Recepció
  Budapest IX. ker., Gyáli u. 5-7.
  Tel.: 06-1-215-0219/8228, 06-1-455-8228
  Rendelési idő: H-K-Sz-Cs-P: 8:00-14:00
  Telefonon kell időpontot kérni.
 • AIDS Segély Alapítvány
  Sopron, Magyar u. 14.
  Tel.: 06-80-333-399
  Rendelési idő: K, Sz: 17:00-20:00

Anonim vizsgálatot csak a HIV szűrésre lehet kérni, szifilisz szűrést csak a TAJ kártya, személyi, lakcím kártya bemutatása után végezhetnek!

Vérből szűrhető kórokozók

HIV, szifilisz, hepatitis B és C.
Fontos tisztában lenni az „ablak periódussal”: kb. 3 hét kell ahhoz, hogy a szervezet ellenanyagokat kezdjen termelni a kórokozók ellen, tehát érdemes 3 hetet várni az aktus után, ha felmerül, hogy elkaptunk valamit.

Orvosi vizsgálattal Bőrgondozóban a bakteriológiai és gomba vizsgálatok mellett térítésmentesen végzik a gonorrhoea/tripper szűrést, de a legtöbb helyen, ha egyéb vizsgálatot is kérünk, jelezni kell, illetve fizetni kell érte.

Ha megelőzésképpen szeretnénk szűrést, érdemes 3 havonta kérni, természetesen akkor, ha fent részletezett fokozott rizikójú csoportba tartozunk. Egyébként érdemes az új kapcsolat megkezdése, és a kölcsönös hűség biztosítása előtt párban elmenni a vizsgálatra. Ez lenne legalábbis a mesébe illő viselkedés.

A szűrővizsgálatot végző helyeken legtöbbször normális a személyzet, és nem fűz senki semmilyen megjegyzést bármilyen is a páciens szexuális orientációja. Emiatt „félni” tehát nem érdemes. Korlátolt emberek bárhol lehetnek, nemcsak az egészségügyben, hanem az érintettek hétköznapi életében is, ezekkel foglalkozni nem szabad, pláne nem úgy, hogy inkább a saját egészségüket teszik kockára cserébe.

Ha valaki elkezd nemi életet élni, azzal belép a felnőttek világába, és az egyéni felelősségvállalás világába. A szexnek nemcsak jó, hanem árnyékos oldala is lehet, de ez ellen nem az a megoldás, hogy nem beszélünk róla, és homokba dugjuk a fejünket, hanem az, hogy tudatosan éljük a nemi életünket, és nemcsak magunkra, hanem a másikra is vigyázunk. Ha pedig megtörtént a baj, a lehető leggyorsabban megpróbáljuk orvosolni.