A női csábítás egyik eszköze: a haj

A női csábítás egyik eszköze: a haj

A szőrszálak, így a haj is a szőrtüsző terméke. Mindenhol megtalálható rajtunk, kivéeve a tenyerünkön és a talpunkon. A fejbőrön az ún. terminális szőr található, átlagosan 100-150 ezer darab. Ennek a típusú szőrnek 3 rétegét különböztetjük meg: velő (medulla), külső réteg (cortex), és fedő réteg (cuticula). A hajszál elhalt sejtekből áll, amelyet a szőrtüsző ún. mátrix sejtjei termelnek.

A haj fejlődése során három fázison megy keresztül. Az első, ún. „növekedési fázis” akár 3 vagy 6 évig is eltarthat, a haj ebben a fázisában nagyjából 1 cm-t nő egy hónap alatt. Ezt követi normális körülmények között a pár napig tartó, ún. „átmeneti időszak”, majd a végső, azaz „nyugalmi fázis”, amely normál körülmények között 3-4 hónapig is eltarthat. Ekkor a hajhagyma teljesen elsorvad, és az alatta növekvő új hajszál kilöki a „régi” hajat. A hajváltás folyamatosan, és nem szinkronban zajlik, ezért naponta kb. 100 szál hullik ki anélkül, hogy észrevennénk.

A sztressztől kopaszodunk

Amennyiben valamilyen stressz éri a szervezetünket, sokkal több hajszál kerül átmeneti, vagy rögtön nyugalmi állapotba, mint egyébként. Ilyenkor a hajhagyma sokkos állapotba kerül, azonnal elereszti a szőrtüszőt, amely akár 1 hét leforgása alatt elhullik. Ez a folyamat mind a beteg mind a környezete számára igen feltűnő, és gyors, kialakulhat pl. rosszindulatú daganatok kezelésben használt gyógyszerek, besugárzás után. Ugyanez kialakulhat 2-3 hónappal a kiváltó ok után, enyhébb, akár csak a beteg számára feltűnő hajhullás formájában, pl. szülés, lázas állapotok, bakteriális fertőzések után.

A hajas fejbőr betegségeinek korrekt vizsgálata a kórtörténet és célzott laboratóriumi vizsgálatok elemzése mellett sokszor a szövettani vizsgálat, ill. a trichogram (50-70 hajszál kihúzása után azok gyökerének mikroszkóp alatti vizsgálata), vagy trichoszkópia (nagyítóval végzett digitális szőrzetvizsgálat).

A hajas fejbőr egyik leggyakoribb, főként férfiakat érintő elváltozása az ún. androgén, azaz férfias jellegű hajhullás, amely több génünk által meghatározott eredete mellett a minket érő környezeti hatások által is befolyásolt állapot. A férfiak majdnem felét, a nőknek – főként a menopauza környékén- akár 15%-át is érintheti. A terminális hajzat ilyenkor piheszőrré alakul át, a szőrtüszők összezsugorodnak, a fejlődési szakasz pedig rövidül. A hajvesztés mintázata mindenkinél egyforma: először a fejtetőn ritkulnak meg a hajszálak, majd a hajas fejbőr határa a halántékon csúszik hátra. Nőknél ez az utóbbi nem jellemző.

Kialakulása a városi legendákkal ellentétben nem a szervezetben található tesztoszteron mennyiségével arányos, hanem –többek között - a szőrtüszők androgén hormon receptorának fokozott érzékenységével a tesztoszteron egyik lebontási termékével, a DHT-val (dihidrotesztoszteron) kapcsolatban.

Az esztétikai problémán – bár ez a klasszikus „ízlések és pofonok” kategóriába tartozik – kívül bőrgyógyászatilag is fontos folyamat, ugyanis a haj védelmező funkciója nélkül az UV sugárzás sokkal könnyebben alakítja ki ezen a bőrterületen a tumort megelőző bőrelváltozásokat és bőrtumorokat is.

Mit lehet tenni?

Kezelése nehéz, idő és enrgiaigényes, folyamatos terápiát igényel. A minoxidil helyileg, ill. mezoterápiás koktélokban használható, de eredményt csak a használat alatt érhetünk el vele. Helyi alkalmazása mellett ritkán, injekciós formában azonban gyakrabban alakul ki mellékhatásként fejfájás, alacsony vérnyomás, vagy légszomj.

A finasterid tabletta, egy a prosztata jóindulatú megnagyobbodása miatt férfiaknál alkalmazható gyógyszer, amely a DHT előállításában szerepet játszó enzimet gátolja. Mellékhatásai (spermiumszám csökkenés, impotencia, libidó csökkenés, szívdobogásérzés, mellduzzanat, herefájdalom) miatt csak urológiai kontroll mellett. Terhes nőknél a fiúmagzat fejlődési rendellenességét okozza.

Van megoldás?

Van! Egyrészt a platelet rich plasma (vérlemezkékben gazdag vérplazma/ Drakula terápia), amelynek hatékonyságát férfias típusú hajhullás esetében 12 héttel a kezelés után egyértelműen – szövettani és trichoscopos vizsgálattal is  - alátámasztották, a hajszálak száma, sűrűsége, és vastagsága egyértelműen  növekedett, a hajhagymák körül kialakult érújdonképződés miatt. Hajátültetés mellett is alkalmazott kezelés, amely a transzplantáció esélyeit kifejezetten javítja, de önmagában is nagyon jó eredménnyel alkalmazható, főleg férfias típusú hajhullás esetén. 2 havonta érdemes egy-egy kezelést elvégezni, amelyek között hatékony -minoxidil mentes - mezoterápiás gyógyszert lehet a hajas fejbőrbe juttatni. Klinikánkon a spanyolországi RRS cég biorevitalizációs koktélját használjuk, amely CE III. minősítést kapott az engedélyező hatóságoktól, miszerint klinikai tanulmányokkal igazolt a hatékonysága- a mi tapasztalataink is ezt mutatják. 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy minden kezelés megkezdéseként fontos a hajhullást kiváltó vagy rontó tényezők megszüntetése, a fejbőr gyulladásának meggyógyítása, a rossz fog, vagy mandula eltávolítása. Enélkül sziszifuszi harcot vívunk és sajnos nem is igazán lesz eredménye a kezelésnek.

Hajhullás esetén ezért nagyon fontos a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés, amelyben a bőrgyógyász szakorvos segítsége elengedhetetlen. Korrekt, folyamatos kezeléssel a hajhullás karban tartható, lassítható, akár tünetmentesíthető.

Klinikánkon a tűfóbiásoknak alakítottuk ki speciális kezelésünket: A Vivace (frakcionált mikrotűs radiofrekvencia) kezeléssel juttatjuk be a hajas fejbőrbe a hatóanyagot. A kezelés során fájdalom szinte egyáltalán nem érezhető, hála a pontos és gyors, gép által irányított szúrásoknak. A hatóanyag nemcsak pontosan a megfelelő helyre jut a bőrön belül, hanem a mikrotűkből kijövő radiofrekvencia is elősegíti a kötőszövet regenerációját, így a hajhagymák regenerációját is.

Bérlet konstrukciók, ill. további információ a honlapon található, vagy személyesen vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-20-329-5441 telefonszámon, ill. e-mailben recepciodermart@gmail.com