Ősi ellenségeink: a ráncok

Ősi ellenségeink: a ráncok

Ősi ellenségeink: a ráncok

A XXI. század nőideálja igen érdekes teremtmény. A hím-nős életforma és az önfenntartás, mint életösztön megtestesítője. A nők az emancipatioval igencsak kiszúrtak magukkal. Manapság már nem elég, ha tudunk énekelni, hímezni, és esetleg zongorázni. Egy átlagos hétköznap alatt váltogatva használjuk a férfi és női szerepeket: gondoskodó anyuka, emancipált törtető pénzorientált karrierista, majd csomagokat cipelő sherpa, később az edzőteremben fáradhatatlan fittnes- guru, majd vacsorát és otthoni hangulatot teremtő, családot összefogó anya, legvégül pedig… mindenkinek a fantáziájára bízom. Az emancipált dolgozó nőnek joga van a nap végén felfordulni a fáradtságtól, de persze csak tökéletes sminkben és tűsarkúban. Ezt a mintegy 36 órás programot némi gyorsító meg szupervitamin koktél mellett ideig-óráig – persze folyamatosan frusztrálódva a „nem eléggé”-ségünk miatt- még abszolváljuk, de az idő múlását mi sem tudjuk megállítani. Ebbe az általunk választott tökéletes idillbe ugyanis minduntalan befurakodik egy apró bökkenő: az öregedés - amit a fogyasztó társadalom nem nézhet jó szemmel.

A bőr felszíne barázdákkal tagolt. Ezek apró rombuszokat rajzolnak ki, amelyek mélyebb hámbarázdákból, és ezeket majdnem merőlegesen összekötő, sokkal felületesebb mikrobarázdákból állnak össze. A rombuszok hosszanti irányát a bőr alatt futó kollagén rost kötegek határozzák meg. Szerepük leginkább a plasztikai sebészetben van: a helyes metszésvonal megválasztásával a seb szinte magától bezárul, az öltés nem feszül, és a heg is szebben gyógyul, hiszen a bőr kollagén rostjai maguk húzzák össze a sebet.

Ezzel szemben a rossz irányban vágott seb, pont a kollagénrostok húzó ereje miatt tátongó lesz, és a későbbi sebgyógyulás kozmetikai eredménye hagy majd kívánnivalót maga után.

 A ráncok kialakulásához a bőr és a bőr alatti kötőszövet, ill. az irha sorvadása, elvékonyodása szükséges. A nőkben eleve vékonyabb- alig 3 mm-es- irha főként elasztikus ill. kollagén rostokból, és az ún. alapállományból áll. Az elasztikus rost a bőr rugalmasságát, nyújthatóságát adja. Ha ezek bármilyen oknál fogva (striák, sebek) károsodnak, regenerálódásuk nem teljes, tehát a bőr rugalmassága nem áll vissza teljesen. Fontos tudni, hogy a bőr természetes öregedésével párhuzamosan legelőször az elasztikus rostok mennyisége csökken.

fentiekkel ellentétben, az alapállományban lévő éretlen kötőszöveti sejtek, bizonyos ingerek hatására érett kötőszövetté alakulnak, lehetővé téve a kollagénrostok regenerálódását, amely a bőr szakítószilárdságát, hajlékonyságát nagymértékben befolyásolja. A kollagén rostok nemcsak a bőrben, hanem az erek falában is megtalálhatóak, leépülésük első jeleként az érfal törékennyé válik, már minimális trauma után is véraláfutás jelenik meg.


A kollagén és elasztikus szövet pusztulása vezet a bőr megereszkedéséhez, a rugalmasság csökken, és a ráncok rögzülnek. A bőr feszességét adó, rostok közötti alapállomány nagy mennyiségű vizet ill. vízben oldott ásványi anyagot tartalmaz. Ugyanitt helyezkednek el a legújabb technológiákkal kifejlesztett, kozmetikumokban is alkalmazott anyagok: többek között mucopolyszacharidok, hialuronsav, ill. kondroitinkénsav. Az öregedés során az alapállomány mennyisége csökken, összetevőinek aránya felborul. Az eredmény egy csökkent térfogatú, lazább, rossz tónusú bőr lesz.

Ahogy a bőr, úgy a bőr alatti zsírpárna is vékonyodik, ezzel az arc beesetté válik, az izmok mozgását a károsodott elasztikus rostok, és így a bőr sem tudja követni, tehát a bőr megereszkedik és az arckontúrok kifejezettebbé válnak.

A korral előrehaladva a faggyútermelés is csökken, és a száraz bőrfelszín, korpázó hámlás, szürkés bőrszín optikailag tovább öregíti a bőrünket.

 Az első ráncokat a mimikai izmoknak megfelelően vesszük észre. Az arcunk mimikai izmai igen fontos szerepet töltenek be a non-verbalis kommunikációban, sok, tudat alatt átvett információt kapunk és adunk át velük. Először a nevető ráncok a száj két oldalán, majd a hunyorgás miatt a szem körüli ráncok, a homlokon és a szemöldökök közötti területen lévő ráncok (depressziós omega) jelennek meg. Ezek a ráncok az izmok tartós, és ismételt összehúzódása miatt alakulnak ki: egyrészt az adott izom „megerősödik”, megvastagodik, kiemelkedik a bőr felszínéből, másrészt a bőr alatti zsírszövetet keresztülszövő rostok töredeznek és mereven követik a felettük lévő bőrt.


Bizonyos bőrbetegségekben, gyulladás, trauma után a bőr megvastagodik és durva, ún. utcakő-rajzolata lesz. A barázdák azonban idejekorán elmélyülhetnek a bőr megvastagodása nélkül is, pl. UV fény, stressz, nikotin, esetleg belszervi, senyvesztő betegségek, hormonális tényezők (pl. menopausa) hatására.

 

Az egyik legádázabb ellensége a kollagén és elasztikus rostoknak az UV fény. Az UVA sugárzás - a szoláriumok alapja - felelős a gyors, un. azonnali pigmentációért. Közvetlenül a napozás után már megjelenik, azonban a barnaság nem tartós, pár nap alatt eltűnik. Nem okoz leégést, viszont elég mélyen bejut a bőrbe ahhoz, hogy a bőr öregedését, a kollagén és elasztikus rostok károsodását beindítsa.

Az "agyonszoláriumozott" bőr sokkal hamarabb lesz ráncos, rugalmatlan, és fénytelen. A genetikai adottságok persze kifejezetten fontosak, de józanésszel végiggondolva mindenképpen kerülnünk kell a fenti tényezőket: napfény, szolárium, dohányzás, éjszakázás, rossz étkezés. A rossz szokásain bárki képes változtatni, viszont ezek mellett ne csodálkozzunk, ha nincs baba bőrünk.

 A piacon kapható ránctalanító krémek számos technikai vívmányt tartalmaznak. Az elmúlt 10 évben drámaian megnőtt nemcsak a luxuskategóriában, hanem a hétköznapi halandó ember pénztárcájára mért kategóriában is a kifejezetten jó készítmények száma. Az öregedés elleni készítményeket nem lehet egy kalap alá venni. A gyártók megkülönböztetik a különböző korosztályokat. Más típusú krém kell egy harmincas nő bőrére, mint egy negyvenesnek.

Elsőként az alap, a báziskrém a legfontosabb. A fokozatosan csökkenő faggyú és így a csökkent turgor, ezekkel a báziskrémekkel hozható legjobban helyre. A hidratáltság helyreállítása nemcsak a hámban, hanem a hám alatti rétegben, főként az alapállományban volument ad a bőrnek, feszesebb, teltebb lesz és így a ráncok is kisimulnak. Ez a hatás azonban csak átmeneti, amíg használjuk a krémet tart, de utána lassan megszűnik. A kozmetikai cégek ezért koncentrálnak egyre jobban a bőr alapállományát felépítő kollagén és elasztikus rostokra. A rostokat regeneráló és felépítő technológiák (hyaluronsav, kollagén) azok, amelyektől tartós eredményt várhatunk. A bőr teltsége nem pusztán a bevitt víz mennyiségétől függ, hanem a rostok felépítésével valódi volumenpótlást lehet elérni