Pogácsa arc és kacsaszáj, avagy hogy NE öregedj meg?

Pogácsa arc és kacsaszáj, avagy hogy NE öregedj meg?

Pogácsa arc és kacsaszáj, avagy hogy NE öregedj meg?

A mesterségesen előállított hyaluronsav egy, a kilencvenes évek óta biztonsággal használt anyag, amelynek mellékhatásai az addig használt állati és szintetikus eredetű töltőanyagokhoz képest ( kollagén, szilikon) szinte elenyészőek. Mivel a szervezet nem idegenként, hanem sajátjaként ismeri fel, nem alakul ki ellene védekező reakció, nem csomósodik és nem lesz körülötte kötőszövetes tok. 1-1,5 év alatt a hyaluronidáz enzim lebontja, így az arc természetes öregedéséhez lehet idomítani a következő kezelést, amelynek előnyét jó pár szilikonnal megtöltött szájú idősebb hölgy arcát megnézve mi is megértjük.

Sajnálatos módon mennyisége az évek során csökken, hiszen a bennük lévő enzim, a hyaluronidáz folyamatosan lebontja, és az újonnan képződés gyorsasága csökken, mint ahogyan az öregedéssel minden regenerációs képességünk.

Rettegünk a hyaluronsavtól

A válasz egyszerű. A média hemzseg a látványosan, ámde groteszkül megtöltött pogácsa arcú és aranyhal szájú celebektől, elrontott arcoktól, mimikátlanná bénított mosolytalan múmiáktól, így joggal rémül meg az ember: ez a két lehetőségem van? Vagy önmagam karikatúrájaként rezzenéstelen arccal, vagy leszakadt ráncos szürke bőrrel öregszem meg?

Pedig a helyzet nem fekete vagy fehér. Mindenki ízlése és persze pénztárcája szerint dönthet. Eddigi tapasztalatom alapján azt kell, hogy mondjam, az ízlés szokott győzni. Kinek mi tetszik. A fent említett, valószínűleg erősen testképzavaros embereknek az tetszik… Meglepő, de igaz. Ők ilyet szeretnének. De ez nem jelenti azt, hogy ez lenne az ideális.

Fontos tudni, hogy a hyaluronidáz enzim hatását a napfényben és a szoláriumban lévő UV sugárzás megsokszorozza, tehát a bőr öregedését így is gyorsítja.

Természetesen ezzel az anyaggal kapcsolatban is észleltek már szövődményeket, de az inkább a nem megfelelő beadási technika, nem megfelelően kiválasztott anyag, vagy nem megfelelő utógondozás következtében alakulhat ki.

Kezünkben tehát a majdnem tökéletes megoldás az öregedés jeleinek eltüntetésére, és valahogy mégis ódzkodunk tőle. De miért is?

Hogy ne legyél kacsa?

Az ideális arctöltés ugyanis nem látszik. Helyesbítek: nem a töltés látszik, hanem az eredmény. Mégpedig az, hogy szép, kisimult, kipihent az arc. Semmi több.

Tehát aki csak „jól tartja magát”, vagy „jó a genetikája” , az a mi emberünk. Nézzük meg jól, mert valószínűleg csal. Persze az életmód, elegendő alvás, jó ételek, sport, és a napfény kerülése szintén nagyon sokat számít 30 felett. De a mai esztétikai bőrgyógyászatban használt eszközökkel meg tudjuk őrizni fiatal arcvonásainkat és bőrünket, méghozzá a feltűnéselkerülésével.

Mivel ezeket a pozitív példákat nem látjuk magunk körül, csak ha ismerőseink megosztják velünk kis titkukat a beavatkozással kapcsolatban, az Allergan, az egyik legnagyobb hyaluronsav gyártó és forgalmazó amerikai cég létrehozott egy honlapot, ahol teljesen „normális”, jó értelemben véve hétköznapi nők és férfiak vállalják fel történetüket és –szakmai szemmel is- tökéletesen feltöltött arcukat.

Ki kell ábrándítsak mindenkit: nincs közöttük pogácsafej.