Száraz bőr

Száraz bőr

Száraz bőr

z ún. barrier funciónak köszönhetően nem tud bármilyen méreganyag közvetlenül a bőrből a keringésbe kerülni, nem száradunk ki, és a kórokozók sem bánthatnak minket. A barrier funkció azonban nem mindenkiben működik megfelelően, akár genetikailag meghatározott okokból, erős környezeti hatásokra ( túl hideg, túl meleg, túl párás, túl szeles idő, túlzásba vitt higienia, vagy napozás). Az öregedő bőr barrier funkciója szintén lassan romlik, ezért akinek soha nem volt problémája a bőrével, annak is idősebb korában szembesülni kell ezzel a problémával.

A hámsejtek és a közöttük lévő összekötő anyagok, mint a tégla és a habarcs együtt, fizikai gátat képeznek a környezettel szemben. Ezen a gáton, amennyiben egészségesen működik, nagyon kevés anyag- legyen szó gyógyszerről, vagy méreganyagról - jut át. A faggyúmirigyek és a hámsejtek terméke az a lipidréteg, amely a barrier funkció másik összetevőjeként fenntartja a bőr pH-ját, és a kórokozóknak nem kedvező környezetet. Többek között ez is felelős a bőr vízmegtartó képességéért, ill. az ún. TEWL ( trans epidermal water loss- bőrön keresztüli vízvesztés) optimalizásáért.

Az öregedő bőrben a lipidmennyiség és a faggyútermelés csökken, ill. a kötőszövetben található természetes vízmegkötő anyag, a hyaluronsav is fogy - méghozzá 20 éves korunk után. A bőr vízmegtartó képességért felelős hyaluronsav leginkább UV fény hatására bomlik le, amelynek következtében a bőr feszessége, tömöttsége is romlik.

Az idősödő bőr vízmegkötő képessége romlik, a lipidréteg csökkenésével pedig vízvesztése fokozódik. Ha a TEWL egy kritikus szintet elér, a természetes, folyamatos hámsejtleválás megszűnik, a bőr vastag, berepedezett lesz, és látható lemezeken válik le. Ezt UV fény hatására, nyaralás után már mindenki tapasztalhatta: a legintenzívebben napoztatott- akár még meg is égetett - felületen a bőr vaskos, sprőd, száraz, és persze lehámlik - a színnel együtt.
A száraz, védtelen bőr nemcsak viszket, hanem nyitott kapu a kórokozók számára. A vakarással, a körmünkkel további kórokozókat viszünk be a felsértett bőrbe, így állandó gyulladást váltva ki, a viszketés-vakarás ördögi kört fenntartva.


Mit tehetünk tehát, hogy a bőrünk hidratáltságát fenntartsuk?

A bőrfelszín tisztítása, a lipidrétegre rárakódó por, faggyú, izzadtság, pollenek és kórokozók eltávolítása mindennap szükséges. A víz önmagában nem alkalmas ennek az olajos rétegnek az eltávolítására, tehát szappant kell használnunk. A szappanok szabad zsírsav összetevői képesek arra, hogy a zsírcseppeket körülvegyék és leoldják a felszínről. A hagyományos szappanok a csapvízben található kalciummal és magnéziummal kapcsolódva irritálják a bőrt, ill. magas pH értékük a bőrfelszín pH értékét is lúgos irányba tolja. A bőr természetes védekező funkciói képesek a savköpeny normalizálására, azonban tartós használat után már nem.
Az antibakteriális szappanok használatát szintén el kell felejtenünk, ugyanis a komoly kórokozókra nem hatnak, viszont a bőrön normál köörülmények között jelenlévő ún. védő flórát kipusztítják, így teret engednek a külső fertőzéseknek.

A bőr pH-ját megközelítő szappanok, és a bennük található hidratálók pótolják a tisztítás során elvesztett lipidréteget is, azonban extrém száraz bőr esetén ezek extra pótlása mindenképpen szükséges. A hidratáló krémek és tejek vékony rétegben bevonják a bőr felszínét, javítják a vízmegkötő képességét, kiküszöbölik a szárazságot. A víztartalom átmeneti mesterséges pótlásával a felhám rugalmassága és tömöttsége visszatér, a felszíni bőrráncok eltűnnek, és a pórusok kisebbnek tűnnek.

A megfelelő hidratáló kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni a bőr típust (normál, száraz, extra száraz), az életkort, az évszakot, és az életviteli szokásokat. Érett, száraz bőrre inkább testesebb, ún. víz-az-olajban típusú krémeket érdemes használni, ahol a vízben nem oldódó réteg és a bőr közé beszoruló víz fokozottan hidratálja a bőrt. Ezek a krémek általában tompa fényűek, meleg tapintatúak, és inkább enyhén vizes bőrön kenhetőek könnyen. Fiatal, normál, vagy enyhén száraz bőrnél, ill. nyáron olaj-a-vízben típusú hidratáló krémek jöhetnek szóba, amelyek folyékony állagúak, könnyen felszívódnak és gyorsan hidratálják a bőrfelszínt. A vizet nagy mennyiségben tartalmazó krémek csillogó felszínűek és hidegebbek. A napozás, szoláriumozás extrém igénybevételnek számít, az izzadás, kiáztatás, és a klóros víz szintén. Ezekben az esetekben még a normál bőrűek is fokozottabb karbantartást igényelnek.