Születésnap - 10 éve magánpraxisban Dr. Pónyai Katinka

Születésnap - 10 éve magánpraxisban Dr. Pónyai Katinka

Dr. Pónyai Katinka doktornő egy kerek számot ünnepel idén, pontosan 10 éve gyógyítja a bőrproblémákkal küzdő pácienseket magánrendelés keretei között. Ezen ünnep alkalmából egy interjú keretein belül többet megtudhat az érdeklődő Pónyai doktornő tanulmányairól, szakmai pályájáról, a Dermart Buda Klinikáról és jövőbeni tervekről.

Mikor döntöttél úgy, hogy Bőrgyógyász leszel?

6 évesen határoztam el, hogy bőrgyógyász leszek.

Édesanyám és nővérem is bőrgyógyászok, így „belenőttem” a szakmába. Amióta írni-olvasni tudtam, édesanyámnak segítettem az előadásai elkészítésében.

Ők allergológus bőrgyógyászok, engem velük ellentétben inkább a nemigyógyászat érdekelt, ebben a témában írtam az összes cikkemet és a PhD disszertációmat is. A nemigyógyászat mellett szakterületemnek tartom még a kozmetológiát is, ez szintén olyan témakör, ami a családban lévő bőrgyógyászokat kevésbé érdekli.

Miért döntöttél úgy, hogy magánrendelésbe kezdesz?

Teljesen egyértelmű volt számomra, hogy magánrendelésben szeretnék dolgozni. Onnantól kezdve, hogy van szakvizsgám, ebben a formában látom el a pácienseket.

Eleinte édesanyámmal közösen dolgoztunk, aztán elkezdtem bontogatni a szárnyaimat és 2-3 helyen teljesen egyedül is próbára tettem a tudásomat.

Az egyetemi évek alatt a nyári szünetekben végig édesanyám mellett dolgoztam, vagy recepciós voltam, vagy recepteket írtam gyakorlásképpen, vagy pedig asszisztáltam. Ennek köszönhetően végig jártam a ranglétrát, minden munkafolyamatot alaposan megismertem és remek tapasztalatokat szereztem.

A magánrendelés nem volt elég, később saját rendelőt nyitottál, a Dermart Buda Klinikát. Miért határoztál így?

8 év magánrendelés alatt rengeteg impulzus ért, sokat ötleteltem és gondolkodtam azon, hogyan tud jól működni egy esztétikai profilú rendelő. Korábban egy másik klinika kozmetológiai rendelését is én indítottam el, de itt inkább azt éreztem az ötleteimet másnak valósítom meg, illetve hogy nincs akkora szabadságom, amekkorára vágynék az ötleteim kivitelezésekor, állandóan korlátokba ütköztem. Ezért született meg végül is a döntés, hogy az általam elképzelt tökéletes rendelőt magamnak kell megcsinálnom és nem másnak. Erre sajnos nem volt elég hely a korábbi rendelőben, így másik helyet kellett keresnem, ekkor nyitottam meg a Dermart Budát.

Az álmod egy magánklinika volt, így képzelted el a Dermart Buda Klinikát?

Mindenféleképpen olyan helyet szerettem volna, ahová szívesen látogat el a páciens: szép, nyugodt környezetben található, letisztult. Ezen szempontok mellett fontos volt az elvonulás lehetősége is. Számos helyen jártam már én is esztétikai kezelésen, és nagyon kellemetlen volt, mikor a váróban ültettek le. Összefutottam ismerősökkel, akik lebaltáztak miért épp az adott kezelésre érkeztem, vagy épp az ott dolgozó kollégák kerülgettek. Ezen kellemetlen tapasztalatokból kiindulva ragaszkodtunk ahhoz, hogy legyen egy olyan helyiség a rendelőben, ahová elvonulva a páciens tud regenerálódni, elbújhat a kíváncsi szemek elől, sminkelhet, relaxálhat, jegelhet. Ebben a helyiségben kicsi az esély rá, hogy bárkivel összetalálkozik, ha mégis, akkor sem kellemetlen az élmény.

Ami a Dermart szolgáltatáskörét illeti, azt gondolom szintén sikerült egyedülállót alkotnunk. Vörös Szilvivel, kozmetikusunkkal mindig is együtt dolgoztam, de nem régóta tevékenykedünk kimondottan egy fedél alatt, viszont így tudunk komplex megoldásokat nyújtani a pácienseknek. Azt gondolom, egyedül nem minden esetben vagyok elég egy bőrprobléma megoldására, mely lehet akár egy sima pattanásosság is, nem feltétlenül esztétikai probléma. Nagy szükség van a jó kozmetikus szakemberre, ebből kevés van. A rendelőn kívül is van pár partnerem, de egy kezemen meg tudom számolni őket.

Mennyire tudod összeegyeztetni az anyagságot egy magánklinika vezetésével?

Azt gondolom szerencsés vagyok a Dermart Buda csapatát illetően. Mindenki tisztában van a dolgával, önállóan látja el feladatait, egymást pedig segítik a hétköznapokban. Én is rengeteg támogatást kaptam a kollégáimtól, ennek is köszönhetem azt, hogy a terhesség ideje alatt szinte az utolsó napig tudtam dolgozni, szülés után pedig nagyon hamar vissza tudtam állni. Mikor megtudtam, hogy várandós vagyok, féltem, hogy elijeszti a csapatot, más helyet fognak keresni, de éppen ellenkezőleg történt. Sokkal erősebb, összetartóbb csapat lettünk, mindenki keményebben dolgozott, mint előtte, és ezért nagyon hálás vagyok nekik.

Természetesen mindenkinek vannak pozitív és negatív tulajdonságai, a kulcs abban rejlik, hogy egymásból, csapatban mit hozunk ki. Azt gondolom ezzel itt nincs probléma, maximálisan megbízom kollégáimban, ők a szemeim és kezeim, ha arról van szó.

Minden nő fél az idő múlásától, te hogyan orvosold ezt és mit javasolsz ez ellen?

Ez most talán furán hangzik, de én mindenből kicsit csinálok. Ez alatt azt értem, hogy kombinálni kell minden kezelést, nem szabad egyiket sem túlzásba vinni.

Miben tudtok megújulni? Tudtok új szolgáltatásokkal előrukkolni?

Igyekszünk újítani, a szolgáltatásaink körét folyamatosan bővítjük, újra gondoljuk. Mindig törekszünk arra, hogy a szolgáltatások különféle kombinálásával a legoptimálisabb eredményeket érhessük el. Ha például pigmentfolt kezelésre érkezik hozzánk valaki, akkor mezoterápia, IPL, Tanity és gyógyszeres kezelés javasolt, botox után pedig ultrahangos hatóanyagbevitel és kötőszövet erősítés. Ezek a kezelések együtt, egymás hatásait elősegítve érnek el látványos eredményt.

A kezelésekhez használt gépeinket is a legújabb technikák és innovatív megoldások jellemzik. Kleanthous, ultrahang gép, Vivace mind olyan készülékek, melyek magas színvonalú esztétikai ellátás nyújtását segítik elő egy helyen, a Dermart Buda klinikán.

Mik a hosszútávú célok, tervek?

A folyamatos képzés és megújulás azt gondolom nagyon fontos, és a jövőre tekintve is ez az, amihez tartani fogjuk magunkat. A szolgáltatások körét, a rendelkezésünkre álló gépek számát mindenféleképpen bővíteni szeretném.