Tetoválás - örök emlék

Tetoválás - örök emlék

Tetoválás - örök emlék

Manapság számos tetováló anyagot használnak – leginkább a smink tetoválás esetében - amelyek pontos összetétele - tisztelet a kivételnek - nem mindig ismert. Maguk a festékanyagok, illetve azok vivőanyagai, tartósítószerei akár önmagukban is képesek allergiás reakció kiváltására, ill. sokszor – akár anélkül, hogy tudnánk róla- már allergiásak is vagyunk rájuk.

gy időnként visszatérő szemhéj vörösödés, a nyakon, vagy kézen fel-felbukkanó ekcémás tünetek, a farmergomb alatti bőrgyulladás jelezhet ún. kontakt érzékenységet valamilyen, a bőrünkkel időnként érintkező anyagra.
Ha egy meglévő, de nem azonosított allergia esetén tetováltatjuk a bőrünket, és a tetováló anyag is tartalmazza az allergént, akkor a kiváltott bőrreakció igen vehemens, és nehezen kezelhető lesz. Az allergiás reakció sokszor nem azonnal, hanem akár pár héttel később alakul ki.

A bőr elkezdi kilökni magából az anyagot, vörösség, gyulladás, hólyagok alakulnak ki, amely csak gyógyszeres kezelésre nyugszik meg, és akár heggel is gyógyulhatnak. Sokszor a napfény hatására alakulnak át a bevitt festékanyagok olyan aktív vegyületté, amely a páciens számára allergiát okoz.

A jelenlegi gyakorlat, miszerint a beavatkozás előtt egy kevéssé látható területen „próba kezelést” végez a tetováló mester, több buktatót rejt magában: egyrészt láthatóan ott marad a festék, másrészt ha nincs reakció, az még nem garantálja azt, hogy nagyobb mennyiségben bevitt anyagra, ill. akár hetekkel később sem lesz, ill. harmadrészt akár ígyis lehet allergizálni a szervezetet.

Első lépés a biztonság!

Magánrendelőnk új szolgáltatása a klasszikus epicutan próba vizsgálattal lehetséges célzottan, a jelenlegi szakirodalomból ismert, a tetoválásokban használt anyagok allergia vizsgálata, amelynek során 44 anyagról is megtudhatjuk, biztonságosan a bőrünkre/bőrünkbe kerülhetnek-e. Tartósítószerek, fémek, festékek, illatok, krém alapanyagok kiváltotta allergiákról is tudomást szerezhetünk, felfedve akár a tetoválásban kialakult gyulladás, akár sok éve meglévő egyéb bőrtüneteink valódi okát.

A tesztet tetoválás előtt is érdemes elvégeztetni, így kiderítve az esetleges allergiát és megelőzve a nem kívánt bőrreakciókat.

A vizsgálatot minden alkalommal bőrgyógyászati allergológiai vizit előzi meg, amelynek során megállapítjuk a vizsgálat szükségességét és biztonságosságát, a páciens egészsége érdekében.