A titokzatos herpesz vírus

A titokzatos herpesz vírus

A herpesz fertőzés okozója, a herpes simplex vírus két fajtája közül az I. és II. okoz a száj- ill. a nemi szervek nyálkahártyáján tüneteket. A fertőzés nem feltétlenül, de legtöbbször nemi úton terjed. Terjedésében a nemi váladékoknak, és a nyálnak is szerepe van, de legtöbbször fertőző bőr-, vagy nyálkahártyatünet az ok. Az első fertőzés legtöbbször ún. cseppfertőzés, vagy direkt fertőzés, amelynek tünetei először 3-7 nappal a szexuális kontaktus után jelentkeznek. A vírus a bőr alatti idegvégződésbe kerül be, majd ezen keresztül a gerincvelő ún. hátsó gyökerébe lép be. A vírus ekkor vagy tünetet okoz, vagy lappangó stádiumba kerül, és csak bizonyos ingerekre aktivizálódik.

Először az ún. kísérő tünetek jelentkeznek: láz, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó megnagyobbodás és fájdalom alakul ki. Ezzel egy időben a gerincvelő hátsó gyökere által beidegzett bőrfelületen fájdalomról, égő- viszkető érzésről számol be a páciens, amely pár órán keresztül tart. Ez alatt az idő alatt a vírus az érző ideg mentén eljut a bőrbe, ahol először csak bőrpírt, majd ezen belül - a hámsejtek elpusztítása miatt - hólyagcsák kialakulását okozza. A bőrtünet 48 órán belül kifekélyesedik és pörkkel fedett lesz. Spontán, heg nélkül gyógyulhat a folyamat, azonban ez gyógyszeres segítség nélkül akár 2-6 hétig is eltarthat. Az első herpeszes tünet mindig kifejezett szubjektív panaszokkal jár, erős fájdalom, és az anatómiai helytől függően evési-, nyelési-, vizelési-, székelési- nehezítettség, vagy képtelenség is előfordulhat, amely miatt akár fekvőbeteg osztályos ellátásra és fájdalomcsillapításra is szorulhat a fertőzött. A fekély egyrészt felülfertőződhet, másrészt egyéb, nemi úton terjedő kórokozók kapujává – pl. HIV, syphilis, HPV- is válhat.

Az első tünet érdekes módon nem alakul ki mindenkinél, hanem a fertőzés  minden klinikai jel nélkül zajlik le, így a fertőzöttnek nincs is tudomása a vírusfertőzésről, csak vérvételi vizsgálattal a specifikus ellenanyagszint megemelkedése jelzi azt.

A herpesz, hordozóknál az immunrendszer gyengülésekor aktivizálódhat a gerincvelő hátsó gyökerében. Az első tünetek bizonytalan égő, viszkető érzésként jelentkeznek, jellemzően mindig ugyanazon a bőrfelületen, 12-24 órán keresztül. Ezt 24 órán belül a bőr kipirosodása, majd apró hólyagcsák megjelenése kíséri, amelyek 4 napon belül felrepednek, összefolynak, és pörkkel borítva 7-10 nap alatt spontán meggyógyulnak.

A visszatérő herpeszes fertőzés hátterében a leggyakoribb kiváltó okok között szerepel a stressz, menstruáció, bőrtrauma, UV fény. Gyakran, akár havonta visszatérő herpesz esetén mindenképpen érdemes az immunrendszert gyengítő egyéb folyamatokat kivizsgálni. Hormonális eltérések, cukorbetegség, vashiányos vérszegénység, pajzsmirigy problémák, krónikus bakteriális fertőzések/gyulladások mellett érdemes a HIV fertőzést és akár belszervi tumorokat is kizárni.

A herpesz különösen veszélyes lehet atópiás, ekcémás bőrűek esetében, amikor a tünetek gyorsan, akár testszerte terjednek, és életet veszélyeztető állapotot hozhatnak létre. Immungyengített állapotokban ( újszülött-aggastyánkor, tumoros betegség, szervátültetésen átesettek, HIV fertőzöttek) a tünetek szintén szóródni tudnak, és akár agyvelő- agyhártya gyulladás, ill. szemfertőzés is kialakulhat.

Aktív tünet esetén a nemi élet kerülendő, ugyanis a hólyagcsák beszáradásukig igen erősen fertőznek. Mivel vannak tünetmentes vírusürítők, ill. a lappangási idő kiszámíthatatlan ezért herpesz fertőzés esetén nem érdemes, és nem is lehet felkutatni, hogy kitől fertőződtünk meg, kivéve, ha az első szexuális aktus után alakul ki tünetünk.

A betegség ránézésre legtöbbször diagnosztizálható. Vérvételből a fertőzés átvészeltségét tudjuk megállapítani, ill. friss fertőzés esetén a tünetek lezajlása után 3 héttel azt megerősíteni. Ennek azonban gyakorlati haszna nem igen van. A fekélyből lehet ún. PCR vizsgálatot végeztetni, amely szintén alá tudja támasztani a klinikai diagnózist, azonban ennek az eredménye már bőven a spontán gyógyulás után lesz meg, tehát maximum a differenciáldiagnosztikai szempontból felmerülő egyéb betegségek, pl. syphilis kizárása esetén van értelme.

A herpesz kezelése leginkább tüneti: láz- ill. fájdalomcsillapítás, és a felülfertőződés megakadályozása. A Magyarországon kapható vírus ellenes gyógyszerek közül leggyakrabban az acyclovirt alkalmazzuk, amelynek tabletta formában történő szedése akár 3-5 nappal is megrövidítheti a tünetes időszakot.