A túlzott izzadás megakadályozása - mire jó a botox?

A túlzott izzadás megakadályozása - mire jó a botox?

A túlzott izzadás megakadályozása - mire jó a botox?

A hónalji izzadás legegyszerűbb ellenszere- és kb. 10 hónapig hatásos ellenszere- a botulin toxin kezelés. A veszélyességéről annyit, hogy az Országos Gyógyszertani Intézet által engedélyezett kezelés, amellyel kikerülhetőek az alumínium származékok, az illatanyagokat, tartósítószereket tartalmazó kozmetikumok, amelyek sok esetben allergiás reakciót tudnak a bőrön kiváltani.

A kezelés célja, hogy a beadott hatóanyag megakadályozza a hónaljban lévő izzadságmirigyek összehúzódását. Ezt az ún. acetilkolin nevű anyag gátlásával éri el, amelynek köszönhetően az izzadságmirigy "csak" párologtat, de nem ugrik össze, és nem önti el vízzel a hónaljunkat stressz, szorongás, hideg, vagy meleg hatására.
A kezelés előtt a hónalj bőrét jóddal ecseteljük be- pl. Betadine - és száradás után kukorica keménytővel szórjuk be. Az izzadás hatására a keményítő fekete színű lesz, és ez az egyszerű kémiai reakció mutatja meg az orvosnak, hogy hol vannak azok a felületek, amelyeket kezelni kell. A kezelés hatására kb. 2 héttel később már semmilyen izzadás nincs az adott területen, de néha 1-2 helyen az erősebb izzadás miatt kis kiegészítő kezelés is szükséges lehet.

Maga a kezelés teljesen fájdalmatlan, abban az esetben, ha jól bekentük érzéstelenítő krémmel előtte, és legalább 30 percig hagytuk hatni. Az érzéstelenítő lemosása után fertőtlenítjük a hónalj bőrét, és kb. 0.5- 1 cm-ként egy-egy egység botulin toxint szúrunk a bőrbe.

A kezelés után 2 napig kerülni kell a terület felmelegítését, ne menjünk edzőterembe vagy szaunába, gőzbe. Egyéb dologra nem kell figyelnünk, a hétköznapi életbe azonnal visszatérhetünk.

Ugyanez az elmélete az erősen izzadó tenyér, vagy talp kezelésének, amely szintén a társas érintkezésben lehet zavaró, de akár bőrbetegségek kialakulását is elősegítheti, hiszen az izzadtság által feláztatott bőr könnyebben felülfertőződik akár vírusos, akár gombás fertőzésekkel.

A kezelés során nagyobb dózisban kell a botulinumot használni, mint egy hónalj kezelésnél, és sajnos fájdalmasabb, sőt, mi több, rövidebb ideig hat, de aki emiatt szenved, sokszor szívesebben vállalja ezt, mint ha semmi nem történne.

A jövő egyik ígéretes kezelése a mikrohullám technológia, amely célzottan elroncsolja a bőr alatt lévő izzadtságmirigyeket, így egy életre megszabadítva a pácienst a kellemetlen izzadástól. A készüléket Nyugat-Európában már használják, jó eredményekkel - aranyárban. Itthon még nem elérhető, mint ahogy a hosszú távú eredményekről/szövődményekről sincsenek még adatok.
Addig is marad a biztonság és a botulin kezelés!