A COVID-19 számos bőrgyógyászati betegség, köztük a hajhullás gyakoriságát is növelte. A kutatások a COVID-19-en átesett betegeknél az ún. foltos hajhullás, azaz alopecia areata, és a diffúz hajhullás, más néven telogen effluvium megnövekedett előfordulását írják le. 

Milyen okok állhatnak a COVID-19 okozta hajhullás mögött?  
Pszichológiai stressz - szisztémás gyulladás - oxidatív stressz.

 A Koronavírus okozta magas láz után néhány hónappal sokaknál észrevehető hajhullás jelentkezik. Az ilyen típusú hajhullás orvosi neve: telogen effluvium, amely akkor következik be, amikor a normálisnál több hajszál lép be a haj növekedési ciklusának kihullási (ún. telogén) fázisába. 

Bármilyen okból kialakuló láz, vagy gyulladásos betegség esetén ismert régóta, hogy az átlagosnál több hajszál kerül hirtelen ebbe a szakaszba, amelyben a haj már nem növekedik tovább, és felkészül az elhullásra. A telogén szakasz jellemzően 2-3 hónapig tart, így ekkor ezek a hajszálak valóban kihullanak egyszerre, a megszokott normális hajvesztéshez képest tömegesen. 

Legtöbben a copfjuk vastagságán érzik a különbséget, de zuhanyzáskor, hajmosáskor vagy a fésülködéskor feltűnően sok hajszál hullhat ki, amely elég nagy ijedtséget tud okozni. A legtöbb embernél ezután megszűnik a fokozott hajhullás, és 6-8 hónap alatt visszaáll az eredeti hajvesztési ciklus. 

Nem csak a magas láz, vagy a gyulladás, hanem a krónikus stressz is okozhat hajhullást, még akkor is ha COVID-19 nem okozott magas lázat. A járvány okozta bezártság, érzelmi stressz is a normálisnál több hajat kényszeríthet a telogén fázisba. 

A hajhullás hasonlóan, mint a láz esetén, a stressz kezdete után körülbelül két-három hónappal kezdődik. 

A hajhullás okának megszűnésével a legtöbb embernél a haj 6-9 hónapon belül visszanyeri normális állapotát. A regenerálódás felgyorsítása, és rövidítése érdekében a Nucleofill Hair kezelésünket ajánljuk, amely a hajhagymáknak megadja a szükséges támogatást, és segíti a mihamarabbi gyógyulást. 

Természetesen a hajhullás hátterében számtalan egyéb ok állhat, így kialakulásakor mindenképpen érdemes orvossal egyeztetni és kivizsgáltatni magunkat egyéb problémák irányában is.

Bővebben a Nucleofill kezelésekről »