A szépségipar folyamatos fejlődésével egyre több beauty termék kerül a boltokba. Napi arcápolási rutin lépései már sok mindenkinek ismertek, de mit tehetünk, hogy belülről tápláljuk a bőrünket?

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidánsként működik, és segít megvédeni a sejteket a károsodástól az egész szervezetben. A faggyúnkban is található, amely természetes gátat hoz létre a nedvesség megőrzése érdekében a bőrben. Tehát a zsírosabb bőrfelületek, mint az arc, nagyobb mennyiségben tartalmaznak E-vitamint. 
E-vitamin szedésével fokozhatjuk bőrünk ellenálló képességét az oxidatív stressz, légszennyezés bőrre gyakorolt káros hatásai ellen.

A kollagén a másik nagy boosterünk. Ez tulajdonképpen egy különleges fehérje, amely számos fontos aminosavat tartalmaz: amik szöveteket és a csontokat egyben tartják. Segít a bőr erősségének és rugalmasságának biztosításában, valamint serkenti a hialuronsav termelését.
Számos különböző típusú kollagén található a testben, a csontoktól és az izmoktól a hajig és a bőrig. A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos formák felelősek bőrünk szerkezetéért és rugalmasságáért, de 25 éves korunk után évente veszítünk a készleteinkből. Lassíthatja kollagéntermelésünket a bőr öregedése mellett a dohányzás, a túlzott cukor fogyasztás, UV-sugárzás, túlzott alkoholfogyasztás és a denaturált, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása.


A kollagén italokban található peptidek lenyelés után egy órával jelennek meg a véráramban, a klinikai vizsgálatok szerint ezek a felszívódott peptidek elérhetik a bőrt, és akár két hétig is a szövetben maradhatnak, javítják annak hidratáltságát és saját kollagénhálózatunk erősítésével csökkenthetik a ráncokat. 
Hidrolizált formában könnyebben felszívódnak és a kollagén peptidek biológiailag hozzáférhetőbbé válnak. A klinikai vizsgálatokban felhasznált mennyiség napi 2,5 és 10g között változott, egyesek négy hét után, mások nyolc vagy több hét után számoltak be látható eredményről.

A kollagén ampullák, italok mellett a C-vitamin szintén segíthet a kollagéntermelésünkben. Támaszt nyújt a bőrnek: egyik legjobb antioxidánsunk, helyileg bőrfényesítő és gyulladáscsökkentő hatása is van.
Ha bőrünk rugalmasságának fenntartása a célunk „etessük” belülről is, hosszú távon hálás lesz érte.