1113 Budapest, Bocskai út 31., I. em. 2.

Nemigyógyászat

Nemigyógyászat

A nemi úton terjedő betegségek mindenkit érinthetnek, aki nemi életet él. Veszélyességüket adja, hogy sokáig tünetmentesek, vagy jellegtelen tüneteket okoznak (felfázás, bővebb folyás, alhasi fájdalom), majd kezeletlen esetben súlyos szövődményiek alakulhatnak ki, pl. meddőség, méhen kívüli terhesség, koraszülés, vetélés, prosztatagyulladás, impotencia, krónikus alhasi vagy ízületi fájdalom. A nemi betegségek könnyen vizsgálhatóak, és időben felfedezve kezelhetőek.

Az STD egy angol rövidítés:

Sexually transmitted deseases (nemi úton terjedő betegségek), amelynek egy modernebb változata az STI (sexually transmitted infections - nemi úton terjedő fertőzések). Magyarországon STD-vel elsősorban a bőr-és nemi gyógyászok foglalkoznak, méghozzá azért, mert ezeknek a betegségeknek nagyon sokszor csak bőrtünete, vagy a nemi tájékon jelentkező nyálkahártya- és bőrtünete jelentkezik.

A nőgyógyászok és urológusok (a férfi nemi szervekkel, húgyhólyaggal, vesékkel foglalkozó orvosok), infektológusok (fertőző betegségekkel foglalkozó belgyógyász szakorvosok) természetesen találkoznak ezekkel a betegségekkel és gyógyíthatják is őket.

Szűrésüket partnerváltás esetén javasoljuk.

Szűrővizsgálatként, tünetmentes esetben a következőket javasoljuk:

Vérből: HIV, syphilis

Hüvelyből/húgycsőből: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Trichomonas vaginalis, sarjadzó gombák és általános bakteriológia – kenetvizsgálattal kiegészítve.

Panasz esetén ezek listája bővül vagy csökken, a panaszok természete alapján.

A nemi úton terjedő fertőzések legtöbbször tünetmentesek, vagy jellegtelen tüneteket okoznak, ezért a gyógyulást csak és kizárólag mikrobiológiai módszerekkel lehet megállapítani.

Nemigyógyászati kezelések és szolgáltatások

Komplett STD vizsgálat

Tartalmazza: felvilágosítás, vérvétel: HIV és szifilisz szűrés, kenetvétel: mikroszkópos kenetvizsgálat, tenyésztés: sarjadzó gombák, általános bakteriológia, Trichomonas vaginalis, Urogenitalis mycoplasmák, PCR vizsgálat: Neisseria gonorrhoeae, Urogenitális mycoplasmák, Chlamydia trachomatis

Dermart Buda