1113 Budapest, Bocskai út 31., I. em. 2.

Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Klinikánk egyik legfőbb feladata, hogy a hozzánk forduló emberek számára segítséget nyújtsunk professzionális kezelésekkel bőrbetegségek, haj - és körömproblémákkal kapcsolatban. Szakembereink egyéni kezelésekkel és tanácsokkal várják Önöket. Nincs sorbanállás és kényelmetlen várótermi hangulat, nálunk kellemes körülmények között szépülhet és gyógyulhat.

Bőrgyógyászati kezelések és szolgáltatások

Bőrgyógyászati konzultáció és kontroll

Szakmai egyeztetés minden beavatkozás elött, mely kapcsán felmérjük a jelenlegi problémákat és megoldási javaslatokat adunk.
Orvosi konzultáció során nemcsak kezelési, de életviteli tanácsokat, egyedi problémák megoldása során orvosi kezelést is biztosítunk.

Akne- és faggyútermelési problémák

A fokozott faggyútermelés miatt kialakuló bőrproblémák kezelése összetett, leginkább orvosi feladat, amelyben nemcsak a bőrgyógyásznak, hanem számos más szakmának - a probléma jellegétől függően - is fontos szerepe van.
A tartós tünetmentesség a megfelelő bőrápolással és életmód váltással kezdődik, és szakszerű, bőrgyógyászatilag felügyelt kozmetikus kezeléssel tartható fenn.
Az acnés gyulladás miatt kialakult hegek javítása korszerű kozmetológiai eszközökkel megoldható probléma.

LUNCH TIME PEELING
Bőrmegújításra, a túlzott faggyútermelés szabályozására, a nyaralások emlékeként megmaradt pigmentációs zavarokra, vagy csak megelőzésképpen bármely bőrtípusra, bármely életkorban, akár a tavaszi, nyári időszakban is alkalmas.  
VIVACE MIKROTŰS RÁDIÓFREKVENCIÁS KEZELÉS

A Vivace mikrotűk különlegessége, hogy apró elektródaként működve radiofrekvenciát bocsátanak a kezelendő szövetbe, akár egész hosszuknak megfelelően, akár csak a végükből. A rádiófrekvencia kötőszöveti újdonképződésre gyakrolt pozitív hatása régóta ismert, és a gyakorlatban használt tulajdonság.   Hatása: Az 50-60 °C-ra pár milisecundume erejéig felhevített kötőszövet azonnal reagál a kezelésre: hirtenem megfeszül, összehúzódik. Ezáltal a bőr a kezelést követően pár napig kifejezetten feszes lesz.
A rádiófrekvencia valódi hatása azonban jóval később, 3-4 hét múlva kezd kibontakozni: az új kollagén és elasztikus rostok megtermelődésével a bőr tömöttebb, finomabb, rugalmasabb lesz, a pórusok mérete csökken, a ráncok halványodnak, az arcvonások frissebbek lesznek. A mikrotűs radiofrekvencia kezelés másik nagyon nagy előnye, hogy a tüskék által okozott sérülések átmenetileg megnyitják a bőr ún. barrier funkcióját. A barrier funkció az a védelmi funkció, amely nélkül a bőrünk nyitott kapu lenne a külső szennyeződések számára, illetve nem tudna mindket megmenteni a felesleges víz - és hőveszteségtől. A kezelés után pár percig olyan mezoterápiás hatóanyagokat (hyaluronsav, drakula terápia, biostimulációs vitaminok és esszenciális aminosavak) tudunk fájdalom nélkül átjuttatni a bőrön, amelyeket egyébként csak külön-külön szúrásokkal, injekcióval lehet az irhába, tehát hatásuk kifejtésének helyére juttatni. A mezoterápia kellemetlenségei így egy csapásra eltűnnek – bevérzés, fájdalom, egyenetlen dóziseloszlás, duzzanat, vörösség – és a kezelés kifejezetten kellemes, mondhatni elegáns lesz. A mezoterápiás koktéloknak számos előnye közül kiemelendő a hyaluronsav antioxidáns és vízmegkötő hatása, amely nem engedi a Vivace kezelés után következetesen kialakuló bőrön keresztüli vízvesztést, illetve a platelet rich plasma (Drakula kezelés) amely természetes "antibiotikum" hatása miatt a felülfertőződés esélyét is csökkenti.

Kifejezetten ajánlott:
A vivace mikrotűs rádiófrekvencia mindenkinek ajánlott, aki szereti a természetességet, saját öngyógyító mechanizmusait akarja kihasználni a bőr megújulásához, illetve azoknak is, akik botulin kezelést kapnak, hiszen a leállított mimikai izmok miatt a bőr nyirokkeringése, és oxigenizációja nem elegendő, így külön támogatást igényel. Akinek nincs ideje lábadozni, aki nem viseli jól a szúrást, aki tartós és természetes bőrfiatalítást szeretne, azoknak kiváló kezelés a Vivace frakcionált rádiófrekvencia. Férfiak számára is kiváló kezelés, hiszen nem feminizálja az arcot, nem szól bele sem a mimikájukba, sem az arcformájukat nem változtatja meg.

Lehetséges mellékhatások:
A gyors regeneráció miatt a szövődmények kialakulása is elenyésző. A kezelés után 24 óráig szaunázni, edzeni nem szabad, és – bár a kezelés nem fényérzékeny – 2 hétig az UV sugárzás is kerülendő.  

Bőrpigmentáció és napkárosodás

Az évek során – akár gyerekkorban elszenvedett – napégés, illetve a folyamatos UV ártalom nyomot hagy a bőrön és a bőr alatti kötőszöveten.
A bőr elvékonyodik, funkcióját veszíti, a rugalmasságért felelős kollagén rostok eltűnnek, viszont az elasztikus rostok felszaporodnak és hegesen rögzülnek, ráncokat és tágult pórusokat eredményezve.
A napfénykárosodásnak ismertek korai és késői következményei is. A fokozott bőrpigmentáció, dehidratáltság, ráncok, értágulatok, illetve bőrtumorok kialakulása.

Dermaroller kezelés – kollagénindukciós terápia

Fénykárosodott bőrnél, hegesen gyógyuló bőrbetegségek, sérülések után javasolt kezelés, amely többek között finomítja a bőrfelszínt, csökkenti a pórusokat, javítja a bőr feszességét, tónusát.

Helyi érzéstelenítés (érzéstelenítő krém) felvitele után fél órával alkalmazott, saját-kollagén indukciós kezelés. A kezelés során a bőrfelszínen egy hengert vezetünk megfelelő technikával végig, amelynek felszínén 192 db, 1.5mm hosszú, nemesacél tű helyezkedik el 8 sorban. A tűszúrások hatására olyan biológiai aktivátorok termelődnek, amelyek elősegítik a bőr megújulását, átvészelt bőrbetegségek – acne, varicella – hegeinek csökkenését.

A kezeléssel párhuzamosan – a páciens bőrtípusától és bőrállapotától függően egyénileg megválasztva - egyéb hatóanyagot is alkalmazhatunk pl. retinoid, hyaluronsav, amelyek a dermaroller kezelésnek köszönhetően sokszoros koncentrációt érnek el a dermisben, és így hatásukat is ennek megfelelően hatványozottan fejtik ki.

A kezelés után fellépő bőrpirosság, ami nagyban hasonlít a napégést követően fellépő bőrpírra, 2-3 napon belül megszűnik. A kezelés eredménye 2-3 hónappal a beavatkozást követően lesz látható. Jelentős javulás 1-3 kezelés után várható. A kezelések között 6-8 hét szünet szükséges. A bőrt a kezelést követő napokban min. 50+SPF faktorszámú napvédő krémmel védeni kell hyperpigmentáció ellen; napozás és szolárium nem ajánlott.

Hegkezelés – Pixel peel

Bőrmegújításra, hegek kezelésére vagy csak megelőzésképpen bármely bőrtípusra, bármely életkorban alkalmas. Triklórecetsavas és dermarolleres kezeléssel kombinálva akár már egy alkalom után jelentős változás tapasztalható.

Mélyhámlasztás triklórecetsavval (4 alkalom javasolt)

Gyulladásos bőrbetegség vagy napégés utáni pigmentációra, idősödő, súlyosan fénykárosodott bőr megújítására javasolt négy hetes kezelés, amely alatt látványos, a lézeres beavatkozásokkal vetekedő eredményt érhetünk el, természetes módszerekkel, fájdalom nélkül, minimális felépülési idővel.

Dermatoonkológia

Klinikánkon bőrgyógyászati daganatok szűrésével is foglalkozunk, és az alábbi vizsgálatokat végezzük:

    -  Anyajegyszűrés
    -  Jóindulatú, kozmetikai problémát jelentő bőrképletek vizsgálata és eltávolítása
    -  Melanómaszűrés
    -  Szövettani vizsgálat

Tűs mezoterápia – RRS revitalizációs koktélokkal

Az orvosi, mikrotűs mezoterápia során a hatóanyagot célzottan, a kezelni kívánt bőrrétegbe tudjuk juttatni. A hatóanyagok tudatos kiválasztásával depo hatás érhető el, amely hosszantartó eredményeket és tartós gyógyszerjelenlétet jelent a bőrben, sőt akár a mélyebb rétegekbe történő diffúzió segítségével ezek kezelése is megoldottá válik. A kezdő, négyalkalmas kúra után a fennmaradó kezeléseket 4-8 hetente ajánlott elvégezni.

Sculptra kollagén indukciós terápia

A Sculptra injekciók poly-L-tejsavat tartalmaznak, mely erélyes kollagénképződést okoz az arcon, a bőr alatti és a mimikai izmok alatti rétegekben.

RÉSZLETEK

A tejsavszármazék erőteljes kollagénstimulátorként viselkedik a beadás helyén, így a Sculptra a kollagéntermelődés serkentésével az arckontúrok fokozatos javítását és helyreállítását teszi lehetővé. Az újonnan képződő kollagén megerősíti a bőr szerkezetét, és a kisebb ráncokat kisimítja, a kontúrokat javítja és feltölti.

A Sculptra kezelést az arc meghatározott területein javasolt végezni: a halántéktájékon, az orca járomcsont alatti részén, az állkapocs vetületén, az orrszárnyak területén, és az áll tájékon. A Sculptra kezelést tilos alkalmazni a szemhéjakon, illetve a szem körüli ráncok esetében, továbbá az orr és az ajkak nyálkahártyáján, bőrén sem alkalmazható!

Hatása:
Mivel a Sculptra oldat minden esetben tartalmaz helyi érzéstelenítőszert (Lidocaint), a kezelés nem megterhelő, mintegy 15-20 percet vesz igénybe. Hatása 2-3 hét után érezhető először, és az alapprobléma erősségétől függően több kezelésre is szüksége lehet a végleges hatás eléréséhez. Általában 2-3 kezelés javasolt, amelyek tartóssága meghaladja a 2 évet! A szükséges töltőanyag mennyiséget és a kezelések számát a beteg életkora, az arcbőr állapota határozza meg. A kezelések 4 hetente történnek.

Lehetséges mellékhatások:
A Sculptra kezelést elsősorban kontúrpótlásra alkalmazzuk. A módszer biztonságos, de mint mindegyik töltőanyag beadását, ezt is kísérhetik kisebb duzzanatok, esetleg kisebb véraláfutások 2-10 nap alatt spontán megszűnnek.

Nem alkalmazható:
    •  nem javasolt olyan páciensek számára, akik túlérzékenyek a töltőanyag valamelyik összetevőjére (Lidocain-allergia ritkán előfordul, ilyenkor más helyi érzéstelenítőszerrel végezzük a feloldást)
    •  keloidképződésben szenvedő, vagy más típusú kóros hegképződésre hajlamos betegek esetében
    •  fertőzött, vagy gyulladt bőr esetén
    •  autoimmun betegségek, súlyos anyagcsere betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek fennállása, ill. legyengült immunrendszer esetében

Kombinálható kezelések:
A Sculptra az arcfiatalító módszerekkel szinte kivétel nélkül kombinálható. Bizonyos arcfiatalítások a Sculptra kezeléssel egy időben is elvégezhetőek, mivel az arcfiatalító töltőanyagok más-más szöveti rétegbe kerülnek. A Sculptra kezelések kombinálhatóak Drakula-kezelésekkel (PRP), hyaluronsavas feltöltésekkel, Botox kezelésekkel, illetve műtétekkel is: saját zsírral végzendő töltésekkel is. Minden esetben egyedi, testre szabott kezelési tervet állítunk fel. A tervezés és a kivitelezés sorrendjét/ütemét a szakma szabályai és a beteg panaszai együttesen határozzák meg.

A Sculptra arcfiatalítás ára a felhasznált töltőanyag mennyiségétől függ. 

A kezelés előtt 24 órával a Sculptra oldatot elő kell készítenünk, ezért 24 órán belül lemondott időpont esetében 50 000 Ft készenléti díjat számítunk fel.

Radiesse kezelések

A kollagén a fő fehérje-alkotórésze a bőrnek, feszessé, teltté, simává teszi azt. Az öregedéssel a természetes kollagéntermelés lelassul, így a bőr elvékonyodik és elveszíti a teltségét, rugalmasságát. Ennek a következménye a ráncok, az arcforma elváltozása, a kontúrok eltűnése. ami biztosítja a bőr rugalmasságát és a teltségét.

RÉSZLETEK

Az azonnali feltöltő hatás mellett a Radiesse magas minőségű hatóanyagai serkentik a természetes kollagéntermelődését is. Ennek köszönhetően a bőr visszanyeri a fiatalos feszességét, és rugalmasságát - visszatér a természetes, eredeti szépségünk.

Függően az Ön arca igényeitől a Radisse-szel kisebb problémákat is meg lehet oldani, de komplex arckezelés is végezhető hosszútávú eredményekkel.

A Radiesse egy befecskendezendő töltőanyag, amely azonnal feltölti az arc volumenét, megszünteti az öregedés zavaró tüneteit. Befecskendezés után nemcsak teltebbé teszi az arcot, hanem idővel a test természetes kollagénújratermelődését is serkenti, amely 1 éven túl is eredményt biztosít a páciensek nagy részének.

Engedélyek:
A Radiesse 2003 óta engedélyezett európai piacokon és 2006 óta elérhető az amerikai piacon. Mindkét regisztráció (CE, FDA) a helyi piacokon a termék biztonságosságára vonatkozó standard.

Hatása:
Az egyéni eredmények függenek a kortól, bőr állapotától, életmódtól, anyagcserétől és természetesen a kezelt területtől. A legtöbb páciens esetében 1 éven túl is látható az eredmény.

Lehetséges mellékhatások:
Enyhe kellemetlenséget érezhet az injekciózás miatt. Duzzanat, fájdalom, csípő-, égő érzés, vérzés, elszíneződés, érzékenység előfordulhat, de ezek normál esetben néhány nap alatt elmúlnak. Kérjük, hogy a fentiekkel kapcsolatban konzultáljon orvosával!

Nem alkalmazható:
    •  szemöldők közé, orr, száj környékére
    •  Lidocain- vagy egyéb allergia esetén
    •  állandó töltőanyag (pl. szilikon) mellé
    •  véralvadási zavar esetén
    •  anaphilaxia esetén
    •  bőrgyulladás esetén
    •  aktív herpesz esetén

Összefoglalva:
A Radiesse egyike a legbehatóbban tanulmányozott töltőanyagoknak, eddig több mint 4000 beteg klinikai adatait vizsgálták meg. A tanulmányok bizonyították hosszan tartó hatékonyságát, kiváló biztonsági profilját és tolerálhatóságot.

Biztonságosan és hatékonyan alkalmazható arc és kéz esetében is.

PlexR - Vágás nélküli szemhéjplasztika

A Plexr® kezelés kicsi, sűrűn elhelyezkedő pontokat hoz létre a bőr felületén, amelyek azonnal arra ösztönzik a környező szövetet, hogy húzódjon össze, és ezzel egy teltebb, újraformált, feszesebb és így fiatalosabb megjelenést ad a bőrnek.

RÉSZLETEK

A Plexr® működésének alapelve a negyedik halmazállapot, a plazma felhasználása. Az eljárás alapját a levegőben található gázok ionizálása adja, amely így egy kis elektromos “ívet”, kisülést hoz létre. Ezzel a beavatkozásra kijelölt terület nagyon pontosan kezelhető, és a környező szövetek roncsolása vagy szükségtelen hőterhelés nélkül érhető el kiemelkedő eredmény. A plazma használata sokkal kevésbé invazív, mint a lézer vagy egyéb diatermikus kezelés.

A Plexr® kiemelkedő eredményeket ér el, amelyeket csak sebészi beavatkozás után várnánk – ebben az esetben viszont se szike, se varratok nem szükségesek. A bőrfelület a plazma segítségével olyan módon kerül szublimálásra, amely az alatta található kötőszövetet, izmokat és egyéb struktúrákat egyáltalán nem érinti.

A módszerrel kiemelkedő eredményeket érhetünk el a következő területeken:
    •  Sebészi beavatkozás nélküli szemhéj fiatalítás
    •  Hipertrófiás hegek – akne hegek
    •  Ráncok, szarkalábak
    •  Bőrsérülések, elváltozások

Restylane Skinboosters hialruonsavas mezoterápia

RÉSZLETEK

Mezoterápiás kezelés, nem-állati eredetű stabilizált hyaluronsavval

Dr. Baranyai Fanni, Dr. Pónyai Katinka PhD

Absztrakt

Napjainkban a fiatalos külső megőrzése egyre fontosabb szerepet tölt be. Ezáltal egyre növekszik az igény a nem-sebészeti, minimálisan invazív beavatkozások iránt, amik a bőr megfiatalítására szolgálnak.  A bőr öregedése során veszít hidratáltságából, rugalmasságából, feszességéből, párhuzamosan a benne megtalálható extracelluláris kötőszöveti komponens, a hyaluronsav mennyiségének csökkenésével. A hyaluronsav óriási vízkötő kapacitása mellett számos olyan előnnyel rendelkezik, amely miatt ma mezoterápiás kezelések alapanyagaként egyre elterjedtebb világszerte.  Cikkünkben a stabilizált, nem-állati eredetű (NASHA – non-animal stabilized hyaluronic acid) mezoterápiás kezelésre alkalmas hyaluronsavak előnyeit tárgyaljuk.

Bevezetés

Napjainkban minden 40 év feletti nőnek a szépség, a szépség megőrzése jelentős szerepet tölt be az életében. Megfelelő gondoskodás és aktív életvitel mellett átlagosan a nők 10 évvel fiatalabbnak érzik magukat a korunknál és ennek megfelelően is szeretnének kinézni. Több mint 50%-uk ráncok nélküli bőrrel definiálja a megnyerő külsőt [1,2]. Napjainkban a szépségnek, a fiatalságnak valóban jelentős szerep jut, valamelyest meghatározza társas kapcsolatainkat és a munkában betöltött pozíciónkat [3,4,5,6,7].

A bőr az évek múlásával változik, szövettani tanulmányok kimutatták az elasztin szálak mennyiségének csökkenését, a hyaluronsav (HA) szintézis csökkenő tendenciáját, ami redukált vízkőtő kapacitást eredményez. Továbbá a fibroblastok csökkent aktivitása és mennyisége a kollagén szintézis redukciójához vezet, így az I. és III. típusú kollagén mennyisége csökken. Ezek a folyamatok felelősek tulajdonképpen az intrinsic öregedésért, amely magába foglalja bőrünk hidratáltságának csökkenését, az erek törékenységét, és a bőr viszkoelasztikus tulajdonságának változását az elaszticitás elvesztésének köszönhetően. Ezen kívül a bőr öregedéséhez még hozzájárulnak külső, ún. extrinsic károsító ágensek, mint az UV-sugárzás, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, nem megfelelő táplálkozás, egyéb belgyógyászati betegségek, amelyek az extrinsic öregedésért felelősek.

Összefoglalónkban a mezoterápiára alkalmas, stabilizált nem-állati eredetű hyaluronsav (non-animal stabilised hyaluronicacid - NASHA) széleskörű alkalmazhatóságát ismertetjük a bőr minőségjavításban, előnyeivel, alkalmazási módjaival, indikációjával és felhasználási területeivel. A NASHA 12mg/ml és 20mg/ml mezoterápiás készítmények megbízhatóságát számos prospektív klinikai vizsgálat, illetve dokumentált kezelési eredmény támasztja alá.

A mezoterápia

A mezoterápia története 1952-ben kezdődött, Dr. Michel Pistor francia doktorhoz köthető, aki a fájdalom és vascularis rendellenességek megoldásán kísérletezett. Klinikai kutatásokat végzett a bőr hatóanyag felvevő képességéről, majd sikerült kialakítania egy eljárást, amivel mikro-tűk segítségével hatóanyagokat lehet juttatni direkt úton a bőr mélyebb rétegeibe. 

A mezoterápiának ma is ezt az előnyös tulajdonságát használják ki. A bőr intradermális és subcutan rétegébe különböző hatóanyagok keverékét juttatják, direkt módon a kezelni kívánt területre. Ezzel tulajdonképpen kikerülhető a szisztémás keringés, nincs a kiválasztásból eredő hatóanyag veszteség.

Napjainkban számos felhasználási területe van az orvoslásban. Az esztétikai beavatkozástok mellett, mint bőrfiatalítás, zsírbontás, pigment foltok, striák kezelése, alkalmazzák még fájdalomcsillapítási célzattal fejfájásnál, sportsérülések fájdalomcsillapításánál, neuralgiás fájdalmaknál is. A mezoterápia tehát valójában egy fogalom, mely a hatóanyagok egy beviteli módját jelöli.

A hyaluronsav (HA)

Legfontosabb tulajdonságai közé tartozik tehát vízmegkötő képessége, amely molekulasúlyának nagyjából ezerszerese. Vizes közegben gél állagot alakít ki, ezzel részt vesz a homeosztázisban, az extracelluláris transzportban (elektrolitok, tápanyagok és bomlási termékek diffúziója a szövetben), az immunrendszer aktivitásában, valamint szükséges a sejtek integritásához, mobilitásához és proliferációjához is. Emellett felelős a bőr viszkoelasztikus képességéért, rugalmasságáért, hidratáltságáért, feszességéért és ellenálló képességéért. A HA fontos antioxidáns szerepet is betölt, képes a fibroblastok aktiválására, ezzel serkentve a kollagén és más extracelluláris mátrix komponensek szintézisét, valamint klinikai kutatások szerint az I. és III. típusú prokollagén génexpresszióját is növeli.

A HA természetes körülmények között is magas koncentrációban megtalálható a sérülések környezetében. Regenerációs képességének köszönhetően a sérülések, sebek gyógyulásában is részt vesz. Sejtvédő tulajdonsága miatt pedig véd a külső károsító ágensekkel szemben.

A HA hiánya a bőr turgorának csökkenéséhez, ráncok képződéséhez, az erek törékenységéhez, azaz, az intrinsic öregedéshez vezet, pótlásával pedig javíthatók a látható bőröregedés jelei.

A mezoterápiás kezelésre alkalmazott NASHA

A mesterségesen előállított, nem-állati eredetű, injektálható hyaluronsavakat két nagy csoportba oszthatjuk: a nem stabilizált és a stabilizált készítmények. A stabilizált, azaz NASHA készítményekben szintetikus keresztkötéseket hoznak létre a hyaluronsav láncok között, ezzel növelve stabilitását és tartósságát. A nem stabilizált és a stabilizált HA serkenti a fibroblastok aktivitását, a kollagén elasztin és ECM képződését, azonban a nem stabilizált készítmények a keresztkötések hiánya miatt gyorsan bomlanak, migrálnak a beadás helyéről, emiatt gyakoribb kezelések szükségesek, a szövődmények rizikóját is növelve. ezáltal rögtön pótolva a bőr volumen vesztését, a mesterséges keresztkötések segítségével pedig tartós eredményt érhetünk el vele.

Az eredményes, biztonságos és széleskörű alkalmazhatósága a NASHA-nak számos vizsgálattal bizonyított. Bőrkép javító hatása miatt nemcsak prevenciós céllal, hanem regenerálására is alkalmazható (erősen fénykárosodott bőr esetében egyéb kiegészítő kezelések is szükségesek), bármely Fiztpatrick bőrtípusnak, bármely évszakban. Kiválóan alkalmas az arc-, a nyak-, a dekoltázs és a kézfej bőrének kezelésére, de a NASHA technológiának köszönhetően periocularis-, periorbicularis atrophia és atrophiás hegek javítására is javasolható, illetve minden olyan bőrgyógyászati bőrképben, ahol a bőrön keresztüli vízvesztés csökkentése, a bőr barrier funkciójának mesterséges támogatása javasolt.

A mezoterápiára alkalmazott stabilizált HA készítményekből két különböző koncentráció van forgalomban; az alacsony koncentrációjú vékony, atrophiás bőrre, illetve a nyak és a dekoltázs kezelésére, magasabb koncentrációban pedig vastagabb bőrfelületeknél, illetve az arc és a kézfej bőrénél javasolt az alkalmazása. Kezelés előtt első lépésként fel kell mérnünk a kezelni kívánt terület bőrtípusát, a bőr vastagságát, a bőr károsodás mértékét. Kezelhető területek az arc, orcák, periorbitalis, perioralis régió, nyak, dekoltázs, kézfejek és a felkarok.  Természetesen minden páciens számára egyedi, személyre szabott kezelési tervet kell összeállítani, a bőr típusának és igényeinek megfelelően. Akár az öregedés jeleit, dehidratált, egyenetlen felszínű megereszkedett bőrt, akár mély acnés hegeket szeretnék kezelni, jelentős és látható javulást érhetünk el a bőr minőségében.

A NASHA injekciót a hagyományos, nem stabilizált hyaluronsavval végzett mezoterápiával ellentétben nem szabad felszínesen, mikropapuláris módszerrel beadni, hanem a mély dermisbe és a subcutisba kell injektálni. A beadási technika változtatható a kezelendő területtől, illetve problémától függően a NASHA beadható tűvel, pontszerű szúrásokkal, lineáris retrográd technikával, illetve mikrokanüllel, legyezőszerűen nagyobb felületet lefedve. Klinika vizsgálat igazolta, hogy a beadási technikák között az eredmény tekintetében nem mutatkozik különbség: 12 hónapos utánkövetés során mindkét esetben a bőr minőségének javulását, az elaszticitás fokozódását, a szarkalábak csökkenését detektálták. A páciensek mindkét folyamatot jól tolerálták, azonban a kezelés után 1 órával rögzített mellékhatások tekintetében (duzzanat, erythema, haematoma) a mikrokanülös technika valamelyest kedvezőbbnek bizonyult.

A beadás biztonságosságát növelve és a kezelő orvost segítve a fecskendőket automata adagoló rendszerrel (ún. Smart Click rendszer) látják el, amely nemcsak mechanikus, hanem audiális segítséget is jelent a pontos adagoláshoz. Lehetővé teszi, hogy minden egyes injektálás során 0,01 ml NASHA-t jutassunk a bőrbe, így közel 100 adagra osztható a fecskendő. Ha túladagolás történne, és mellékhatások jelentkeznének, a hyaluronsav hyaluronidáz enzim injektálásával lebontható. Továbbá javasolt az érintett terület melegítése, masszázsa.

A kezelés optimálisan két fázisból áll, az indukciós fázis, mely 3 kezelést jelent 4 hetenként ismételve, és a fenntartó fázis, ami 4-6 havonta javasolja a kezelés ismétlését. Vizsgálatok kimutatták, hogy legalább két kezelés szükséges a látható eredmény eléréséhez. Néhány nappal az első kezelés után, a hyaluronsav vízkötő kapacitásának köszönhetően már látható eredményt kapunk, de csak a megfelelő időközönként ismételt beavatkozás stimulálja kellő mértékben a fibroblastokat és vezet a kollagén bioszintéziséhez. Ezért a magasabb betegelégedettség érdekében fontos megfelelő tájékoztatást nyújtani és a fenntartó fázis szükségességét is kiemelni a pácienseink számára.   Az alacsony koncentrációjú NASHA esetében 9 hónapos hatástartamró, míg a magasabb NASHA estében egyedülálló 12 hónapos hatástartamról számoltak be.

Két külön tanulmány készült, melyben az arcon és a kézen is 12 hónapig folyamatosan fennálló javulást írtak le, a bőr elaszticitása statisztikailag szignifikánsan javult

A bőr minőségjavulása még észrevehető volt a bőrszárazság csökkenésében, a hydrobalance helyreállásában, a finom ráncok elsimulásában, a bőr egyenletlengésének javulásában, valamint az acnés hegek kezelésében is szemmel látható javulást értek el.

Mellékhatások tekintetében is igen kedvezőek az eredmények.  Súlyos adverz jelenséget egyetlen klinikai vizsgálatban sem detektáltak. A leggyakoribb mellékhatások a kezelt terület erythemaja, haematoma, mérsékelt fokú oedema és diszkomfort érzés volt a kezelt területen. A tünetek nagy része beavatkozás nélkül, maximum 1-2 héten belül szanálódott.

Összefoglalás

Következtetésként elmondható, hogy a NASHA technológiával készült, mezoterápiás hyaluronsav készítmények biztonságosan és széleskörűen alkalmazhatóak az arc-, nyak, dekoltázs- és kézfej bőrének regenerációjában és atrophiás hegek kezelésében. A látható eredményeket, amiket ezzel a minimálisan invazív és lényegében csak mérsékelt fájdalommal járó beavatkozással lehet elérni, nemcsak klinikai vizsgálatok, hanem a páciensek objektivizált elégedettsége is tükrözi. Bátran ajánlhatjuk fiatal és idősebb pácienseinknek is, akik javulást szeretnének elérni bőrminőségükben és professzionális, tartós megoldást keresnek.

 

Vivace mikrotűs rádiófrekvenciás kezelés

A Vivace mikrotűk különlegessége, hogy apró elektródaként működve rádiófrekvenciát bocsátanak a kezelendő szövetbe, akár egész hosszuknak megfelelően, akár csak a végükből. A rádiófrekvencia kötőszövetre gyakrolt pozitív hatása régóta ismert, és a gyakorlatban használt technológia.

RÉSZLETEK

Hatása:

Az 50-60 °C-ra pár milisecundume erejéig felhevített kötőszövet azonnal reagál a kezelésre: hirtelen megfeszül, összehúzódik. Ezáltal a bőr a kezelést követően pár napig kifejezetten feszes lesz.

A rádiófrekvencia valódi hatása azonban jóval később, 3-4 hét múlva kezd kibontakozni: az új kollagén és elasztikus rostok termelődésével a bőr tömöttebb, finomabb, rugalmasabb lesz, a pórusok mérete csökken, a ráncok halványodnak, az arcvonások frissebbek lesznek.

A mikrotűs radiofrekvencia kezelés másik nagyon nagy előnye, hogy a tüskék által okozott sérülések átmenetileg megnyitják a bőr ún. barrier funkcióját. A barrier funkció az a védelmi funkció, amely nélkül a bőrünk nyitott kapu lenne a külső szennyeződések számára, illetve nem tudna mindket megmenteni a felesleges víz - és hőveszteségtől.

A kezelés után pár percig olyan mezoterápiás hatóanyagokat (hyaluronsav, drakula terápia, biostimulációs vitaminok és esszenciális aminosavak) tudunk fájdalom nélkül átjuttatni a bőrön, amelyeket egyébként csak külön-külön szúrásokkal, injekcióval lehet az irhába, tehát hatásuk kifejtésének helyére juttatni.

A mezoterápia kellemetlenségei így egy csapásra eltűnnek – bevérzés, fájdalom, egyenetlen dóziseloszlás, duzzanat, vörösség – és a kezelés kifejezetten kellemes, mondhatni elegáns lesz.

A mezoterápiás koktéloknak számos előnye közül kiemelendő a hyaluronsav antioxidáns és vízmegkötő hatása, amely nem engedi a Vivace kezelés után következetesen kialakuló bőrön keresztüli vízvesztést, illetve a platelet rich plasma (Drakula kezelés) amely természetes "antibiotikum" hatása miatt a felülfertőződés esélyét is csökkenti.

Kifejezetten ajánlott:

A Vivace mikrotűs rádiófrekvencia mindenkinek ajánlott, aki szereti a természetességet, saját öngyógyító mechanizmusait akarja kihasználni a bőr megújulásához, illetve azoknak is, akik botulin kezelést kapnak, hiszen a leállított mimikai izmok miatt a bőr nyirokkeringése, és oxigenizációja nem elegendő, így külön támogatást igényel.

Akinek nincs ideje lábadozni, aki nem viseli jól a szúrást, aki tartós és természetes bőrfiatalítást szeretne, azoknak kiváló kezelés a Vivace frakcionált rádiófrekvencia. Férfiak számára is kiváló kezelés, hiszen nem feminizálja az arcot, nem szól bele sem a mimikájukba, sem az arcformájukat nem változtatja meg.

Lehetséges mellékhatások:

A gyors regeneráció miatt a szövődmények kialakulása is elenyésző. A kezelés után 24 óráig szaunázni, edzeni nem szabad, és – bár a kezelés nem fényérzékeny – 2 hétig az UV sugárzás is kerülendő.

Hámlasztások

A hámlasztások előnye, hogy gyors, látványos változást hoznak fájdalom, bevérzés nélkül. Kúraszerű alkalmazásuk esetén az arcbőr tömöttebbé, egyenletesebbé válik, az otthoni kezelés során használt krémekből pedig a hatóanyagok gyorsabban és jobban szívódhatnak fel.

BENE BELLUM - TRANEXÁMSAVAS HÁMLASZTÁS

Melasmára, bőrmegújításra, napégés utáni pigmentációra, súlyosan fénykárosodott bőr megújítására javasolt intenzív több alkalmas hámlasztás, bármely bőrtípusra, bármely életkorban alkalmazható.

A melanin egy sötét pigment, mely bőrünkben a természetes körülmények között a napsütés hatására termelődik. A bőr legfelső hámrétegében megtalálható melanociták, vagy pigmentsejtek képzik. Bizonyos belső illetve külső ágensek hatására a melanin túltermelődik,  hiperpigmentációt (barna, szürke foltok megjelenése) eredményezve. Kiváltó tényezők közt szerepel például a napsugárzás, szolárium, hormonális hatások (pl. fogamzásgátlók, terhesség), bizonyos fényérzékenyítő gyógyszerek, kémiai irritáció, cink hiány. Azt viszont kevéssé ismert tény, hogy a látható fény, valamint a mesterséges kék fény (monitorok, képernyők fénye) is károsíthatja bőrünk minőségét, hiperpigmentációt indukálhat szabadgyökök képződésén keresztül.

A BeneBellum®, antipigmentációs termékcsalád erre kínál komplex megoldást. Segít a pigmentációs problémákkal, hiperpigmentációval, melasmával, posztinflammatorikus hiperpigmentációval küzdőknek. A termékek tranexámsavat, resorcinolt, kék fény filtert, C és A vitamint tartalmaznak, amik hozzájárulnak a pigmentsejtek optimális működéséhez, segítik a felhalmozódott pigmentrögök eliminálását. Az orvosi kezelés két lépésben zajlik, az arctisztítást követően orvosi hámlasztás történik, majd egy dermaroller segítségével direkten juttatjuk a hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe. Emellett természetesen fontos az otthoni bőrápolás, az előírtaknak megfelelően. Egy nappali krém (Fulgora 50) fényvédővel, ami a kék fény és a látható fény ellen is védi bőrünket, egy éjszakai krém (Lumina Vit A+E) és egy C-vitaminos szérum (Lumina Vit-C 18%). Mindhárom készítmény pigmentáció ellenes összetevőket is tartalmaz. A C és E vitamin antioxidánsok, így védik a bőrt a szabadgyökök okozta káros hatásoktól.
Az orvosi hámlasztás két "erősségben" érhető el.

  • A Bene Bellum Lumpeel Cosmo gyümölcssavakat, szalicilsavat és tranexámsavat tartalmaz, melyekkel felszínes hámlasztás érhető el, lényegében felépülési idő nélkül. 
  • A Bene Bellum Lumpeel triklórecetsavat (TCA), glikolsavat és citromsavat tartalmaz, melyek középmély hámlasztást eredményeznek. Itt a felépülési idő 7-10 nap, ami alatt durva lemezes hámlás tapasztalható a kezelt területen. 

A szigorú fényvédelem (SPF 50+, direkt napfény ill. szolárium kerülése) kötelező a kezelések mellett!

Amennyiben szükséges a kezelések (a kezelő orvos döntésének megfelelően) 3-4 hetente ismételhetőek. 

LUNCH TIME PEELING - GLICOLSAVAS HÁMLASZTÁS
Bőrmegújításra, a túlzott faggyútermelés szabályozására (akné, seborrheas dermatitis), a nyaralások emlékeként megmaradt pigmentációs zavarokra, vagy csak megelőzésképpen/bőrmegújításra bármely bőrtípusra, bármely életkorban, akár a tavaszi, nyári időszakban is alkalmas (fényvédelem mellett).
EASY DROXY VERSICOLOR FELSZÍNES HÁMLASZTÁS

Az Easy Droxy Versicolor különböző AHA és BHA savak kombinációjából (glikolsav, tejsav, citromsav, kojiksav, szalicilsav) álló bőr-, és sejtmegújító peeling. Kíméletes megoldást nyújt a felületes ráncokkal, a bőröregedés korai jeleivel, a fénykárosodott bőrrel, enyhe pigmentfoltokkal és a pattanásokkal szemben is. Mindezt felépülési idő nélkül.

Egy kúra során 4-5 kezelés javasolt, hetente/kéthetente 1-1 alkalommal. A hámlasztás mindössze 15 percet vesz igénybe, utána pedig egy a termékhez tartozó, a bőrtípusnak megfelelő krémmel és egy 50 SPF fényvédővel kenjük be a bőrt, melyeket otthon is használni kell. 

MÉLYHÁMLASZTÁS TRIKLÓRECETSAVVAL 

A TCA, azaz a triklórecetsav a bőr mélyebb rétegéig hatoló kémiai hámlasztó, mellyel középmély hámlasztás érhető el. Hatására bekövetkezik a fehérjék koagulációja,  azaz kicsapódása. Használata után a bőr felső hámrétege lényegében teljesen "halott". A klinikánkon használt EasyTCA komplex 15% TCA-t, antioxidánsokat, vitaminokat sőt még AHA savakat is tartalmaz. A papilláris dermiszig, azaz az irha felső részéig hatol. Ennek hatására a sérült, elöregedett hámsejtek helyét újonnan képződött egészséges hámsejtek veszik át. A reepitelizáció (a felhám újraképződése) következtében a kollagénszintézis is beindul. A kötőszövet stimulálása következtében beinduló fokozott elasztin és kollagénszintézis akár 6 hónapig is észlelhető.

Kinek ajánljuk?

-fénykárosodott bőrre, a fénykárosodás okozta ráncokra

- hiperpigmentációs problémákra, melasmára, lentigora, posztinflammatórikus hiperpigmentációra, szeplőkre

- finom, mérsékelt erősségű periorális ráncokra

- a bőr megújítására, a bőr öregedésének "megelőzésére"

- enyhén súlyos aknés hegekre

- tág pórusokra

- solaris keratosisokra

- aknés bőrre

A kezelés után kb. 1 hét a felépülési idő, mely alatt a kezelt terület bőrének lemezes hámlása észlelhető. Egy kúra során 4 kezelés javasolt, 10 naponta 1-1 alkalommal. A kúra alatt és utána legalább 6 hétig kerülendő a direkt napfény, szolárium. Az otthoni bőrápolás részeként egy ápoló krém (bőrtípusnak megfelelően választjuk) és egy fényvédő (Melablock HSP 50+) használata mindennap kötelező.

PIXEL PEEL HEGKEZELÉS
A bőrön sok minden tud maradandó nyomot hagyni. Akár akne, akár bárányhimlő okozta heg, az eltüntetése legtöbbször nehézkes és sokszor lehetetlen. A triklórecetsavas hámlasztás és a dermaroller kezelés külön-külön is kiváló eredményeket hozhat, de ezek hatása, ha kombináljuk őket, még kifejezettebb.
A kezelést leghamarabb 2 hetes különbséggel lehet elvégezni, 4 alkalommal, de már egy kezelés is a lézeres kezeléssel vetekedő hatást hoz.

Botulinum toxinos kezelések (arc, hónalj, fenék)

A „botox” megnevezést ma széles körben használjuk a Clostridium botulinum toxinnal történő beavatkozásra. Kevesen tudják azonban, hogy maga a „botox” szó az egyik cég márkaneve, és nem az anyag hivatalos megnevezése. Ma már több ilyen anagyot tartalmazó készítmény is – francia, amerikai, olasz – van a piacon.

 

BOTULIN TOXIN IZZADÁSGÁTLÁS-KEZELÉS

A hónalji izzadás legegyszerűbb ellenszere- és kb. 10 hónapig hatásos ellenszere- a botulin toxin kezelés, amellyel kikerülhetőek az alumínium származékok, az illatanyagokat, tartósítószereket tartalmazó kozmetikumok, amelyek sok esetben allergiás reakciót tudnak a bőrön kiváltani.
A kezelés célja, hogy a beadott hatóanyag megakadályozza a hónaljban lévő izzadságmirigyek összehúzódását. Ezt az ún. acetilkolin nevű anyag gátlásával éri el, amelynek köszönhetően az izzadságmirigy "csak" párologtat, de nem ugrik össze, és nem önti el vízzel a hónaljunkat stressz, szorongás, hideg, vagy meleg hatására.

 BOTULIN TOXINOS MIMIKAIRÁNC-KEZELÉS 

Az első ráncok a mimikai izmok tartós, és ismételt összehúzódása miatt alakulnak ki. A bőr teherbíró képességéhet igazítva a dinamikus izommozgást, akár 4-6 hónapig tartó ráncmentességet érhetünk el.

Sagonimelt/Belkyra injekciós tokakezelés

A Sagionimelt személyre szabott injekciós kezelés, melynek hatóanyaga megbontja a toka zsírsejtjeit (az áll alatti zsírszövet sejtjeit). Klinikailag is tesztelt és hatóságilag is engedélyezett, műtéti beavatkozást nem igénylő zsírbontó kezelés a toka csökkentésére. Ez a módszer lehetőséget nyújt az áll alatti kontúr csak injekcióval történő javítására, a toka méretének csökkentésére.

RÉSZLETEK

Hatása:
A tokabontó injekció hatóanyaga a deoxikolsav, mely a kezelt területen elbontja a felesleges zsírsejteket. A lebomlott zsír idővel a nyirokrendszeren keresztül távozik, így csökkenti a toka méretét. Az érintett zsírsejt nem képes regenerálódni, így nem képes többé zsírt tárolni, vagy zsírt termelni. A második kezelést követően már látható a változás, a végső állapot azonban az utolsó kezelést követő 4-6 hétben alakul ki. Az eredmény tartós, hiszen a zsírsejtek végleg felszívódnak!

Kifejezetten javasolt:
Azoknak, akik elégedetlenek a tokájuk megjelenésével, mivel az teltebbnek, vagy idősebbnek mutatja őket annál, amik. Akik egészségesen étkeznek és élnek, de a tokájuk mégsem csökken. Akik szeretnék elkerülni a sebészeti beavatkozást ám javítani akarják az áll alatti kontúrjaikat.

Előnyei:

    •  hatékonysága klinikailag bizonyított
    •  biztonságos
    •  nem igényel sebészeti beavatkozást, nincsenek hegek
    •  minimális mellékhatásokkal jár (pirosodás, duzzanat, csekély fájdalom)
    •  nincsen felépülési időszak
    •  nincs szükség kényelmetlen kompressziós állkötésre
    •  zsírleszívással ellentétben a bőr "vissza feszesedik", és nem alakul ki "meglógás"

Lehetséges mellékhatások:
Mivel minden beavatkozás, ez a zsírbontó eljárás is  járhat mellékhatásokkal, melyek jellemzően átmenetiek és maguktól megoldódnak. A pirosodás, duzzanat vagy a kezelt terület átmeneti érzéketlensége mellett jelentkezhet kisebb mértékű fájdalom, ritkán féloldalas mosoly, nyelési nehézség. Utóbbiak átmenetiek, de ha jelentkeznek, azonnal jelezni kell a kezelőorvosnak.

Nem alkalmazható:
    •  terhesség és szoptatás alatt
    •  lázas, gyulladásos állapotban

 

Dermart Buda