A menopausa idején a csökkenő homon mennyiség ezen belül leginkább az ösztrogén változása, jelentős hatással bír a bőr mind a külső nemiszervek hámjára egyaránt. Sajnos ezek a folyamatok szövetek folyamatos sorvadásához vezetnek. A hormon pótlás már 25 éve aktívan részese a nőgyógyászati endokrinológiának, azonban ezen kezelések mellékhatásai (daganatfokozódás, szív és érrendszeri panaszok) jelentősen csökkentették azok számát, akik ebben a terápiában egyáltalán részesülhetnek. Mára nem elfogadott ezen eljárás rendszeres és folyamatos alkalmazása a pre és post menopausaban lévő hölgyeknek tekintettel a fentiekre. Ezért folyamodtak az orvosok alternatív megoldásokhoz, leginkább a progeszteron tartamú krémek, használatát kezdték el sokan.

Tudni kell ezen kémiai anyagokról, hogy rendszeres használatuk mellet számos mellékhatás is felléphet, tehát összességében nem váltották be az elvárt eredmény kockázat arányt. A növényi alapú ösztrogének terápiába vonása szintén nagy eredményekkel kecsegtetett, viszont a phytoösztrogének valós hatékonysága jóval alatta maradt a várakozásnak. Egy- két készítmény jelenleg is rendelkezésre áll az ösztrogén pótlására, de ezek leginkább olyan esetekben használatosak, amikor nem annyira a testi eltérések dominálnak, hanem a lelki problémák - a kiegyensúlyozatlanság, agresszió fokozódás, illetve elviselhetetlen hőhullámok - kínozzák a pácienseket. A többi esetben, ahol a hüvelyhám kezelést igényel, a lokális ösztrogén kezelésen kívül szintén lokális hyaluronsav, illetve lézeres terápia jöhet csak szóba. A nyár a természetes és mesterséges vizekben való strandolás nem kedvez a külső női nemi szervek pre és post menopausas működésének. Sajnos a fenti hatások együttvéve jelentősen fokozhatják a szeméremtest a hüvely kiszáradását. Ebből következően nem csak a fenti anatómiai struktúrák kinézete romlik, hanem a használat során is jelentős nehézségek léphetnek fel. 

A fentiekből következik, hogy mint minden egészségi állapot megőrzéséhez a megelőzés a legfontosabb lépés, itt is ajánlott, javasolt pl. a hüvely mezoterápiás megerősítése, amivel megelőzhető és elkerülhető a hüvelyhám jelentős sorvadása. A vizes közeg jelentősen fokozhatja baktériumok, gombák és vírusok esetleges protozoonok megtelepedését a hüvelyben és körülötte, komoly egészségügyi problémákat létrehozva - hüvely gyulladást, folyásos állapotot, méhnyak gyulladása is szóba jöhet. Igen ritkán ezen fertőzések felterjedhetnek akár a méhbe, illetve a petevezetőkbe. Ezen betegségek egyik csoportjába tartozik a köznyelven felfázással aposztrofált tünetegyüttes, melyben vezető leletként a hólyag érintettsége mutatkozik, gyakori vizelési kényszerrel, alhasi érzékenységgel.

A hüvelyfal mezoterápiás kezelését klinikánkon Prof. Dr. Bánhidy Ferenc végzi.

 

További információk »